DELA

Mariam vill sprida energi

Från och med i dag ställer Mariam Nordberg ut tavlor på temat energi på Mariehamns stadsbibliotek.
– Jag hoppas att jag skall kunna sprida energi till andra. Därför är jag väldigt glad över att få ställa ut på biblioteket mitt i vintern, en lokal som är lättillgänglig för alla.
Mariam Nordberg är aktuell med sin andra utställning någonsin. I somras ställde hon ut på Hammarlands bibliotek, då på ett prinsesstema, och nu ställer hon ut i Mariehamn, på temat energi.
– Nu har jag hämtat inspiration från saker runt omkring mig, sol, vind och rörelseenergi, till den förra utställningen hämtade jag inspiration från mitt eget inre, säger hon.
Som vanligt är det dock så att ingen regel är utan ett undantag. En av Mariams energitavlor visar hennes egen inre energi.
– Den heter Skillnaden mellan havsbotten och himmel och den visar mina egna energier. Den tog länge att göra, från maj till september. Men då har jag arbetat i flera olika skeden, och den har vilat emellan.

Explosion
Mariam berättar att det tog väldigt länge för henne innan hon kom i gång med måleriet.
– Varje vår har jag varit sugen på att börja måla, men före i år har jag inte målat på 14 år, berättar hon.
Pausen från måleriet har nu resulterat i en riktig explosion. Det här blir den andra utställningen på kort tid och i sommar blir det en tredje.
– Jag vill inte berätta vad den utställningen handlar om, men idéer har jag ingen brist på.

Miljöförstörelse
14 små tavlor och 2 stora finns i Mariams utställning. En av de stora är Skillnaden mellan havsbotten och himmel, och den andra heter Orkanen.
– Den målade jag med tanke på miljöförstöringen, den visar oro för de förändringar vi står inför. Den är också en slags bild av döden.
Mariams utställning kommer nu att hänga på biblioteket fram till den 5 januari. I kväll finns hon på plats mellan klockan 18 och 20 för att berätta om tavlorna.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax