DELA

Målningar om att komma bort

”Komma hem” heter hennes utställning men målningarna som Camilla Edström (bilden) visar i Kakelhallen handlar egentligen om att komma bort.
Komma bort i den meningen att människor försvinner.
Camilla Edström berättar att hon arbetat konceptuellt med det hon nu visar. Det handlar om människor som försvinner på olika sätt. Hon har i sitt förarbete bland annat studerat hur polisen gör eftersökningar vid försvinnanden och ett tag läste hon en hel del om finska mord.
– Sådant som fallet med Kyllikki Saari. (Ett mycket omtalat och ouppklarat mordfall på femtiotalet.)


Springer
I utställningen som genomgående består av akrylmålningar finns till exempel en serie med bilder av personer som springer bort från betraktaren. Man kan associera till unga människor i joggingspår som kanske springer undan någon eller något. ”Att försvinna heter serien”.
Camilla Edström kommer från Hammarland och studerar sedan fyra år bildkonst i Sverige.
– Efter gymnasiet sökte jag till konstlinjen vid Eskilstuna folkhögskola och fortsatte sedan mina studier vid Örebro konstskola, berättar hon.


Självständigt
De målningar hon nu visar har delvis tillkommit under studierna under en period på ett och ett halvt år. De kan också sägas ha tillkommit utanför själva undervisningen eftersom Örebro konstskola låter de studerande arbeta med stor självständighet.
Camilla Edström har tidigare ställt ut i flera samutställningar men också haft en egen utställning på ett galleri i Eskilstuna.
Och vad händer när du är klar med utbildningen i Örebro?
– Jag hoppas ju komma in på någon fortsatt utbildning, helst på Konstfack i Stockholm eller på konsthögskolan i Malmö. Det tar tid att bli konstnär, säger Camilla.


”Finissage”
Hon är nyss hemkommen från en resa i Sydafrika och måste nu tillbaka till Örebro och studierna. Därför öppnas utställningen i Kakelhallen utan vernissage. I stället skall det bli något som Camilla kallar ”finissage” när utställningen tar slut lördagen den 29 mars.
– Alla intresserade är välkomna då. Det blir också musik av Frank Hagström som spelar ”ghetto industrial”, säger Camilla.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: ANDREAS DIENERT