DELA

Målar med ljus och skugga

Den som gillar naturalistiska landskapsmålningar kan nu få sitt lystmäte på Galleri Skarpans. Närpeskonstnären Stig Rosenlund ställer ut i Mariehamn för tredje gången.
Det är ett naturalistiskt valörmåleri som Rosenlund vigt sitt konstnärliga liv åt.
Sedan början av åttiotalet arbetar han som fri konstnär och har haft en hel del försäljningsframgångar. Han har ställt ut både på fastlandet och i Sverige. För ett par år sedan ställde han senast ut på Galleri Skarpans.


Ljus och skugga
– Ljuset är min främsta inspirationskälla. Jag tänker i ljus och skugga och lyfter fram motivet med ljusets hjälp. När jag till exempel ser på en sten i naturen tänker jag inte i första hand på dess former utan på hur ljuset faller på den, säger Rosenlund.
I Stig Rosenlunds tidigare utställningar har man kunnat se mycket motiv från vinter och senhöst och den utställning han nu kommer med går i samma stil.
– Jag tycker inte så mycket om att måla sommaren med all grönska som gör att man inte ser någonting annat än det gröna.
Vårvinterns ljusspel tilltalar Stig Rosenlund alldeles särskilt och på det kan man också se exempel i utställningen på Skarpans.


Även åländskt
Den som letar efter åländska motiv bland det utställda kan finna två, en knotig tall på Badhusberget i Mariehamn och en bäck i Finström. Båda i vinterlandskap.
Vad svarar du dem som tycker att du målar i en stil som tycks vara förbi sedan länge?
– Att det är en stil som håller. Andra stilar kommer och går men den här består, säger han med ett leende.
Stig Rosenlund säger också att han vill förmedla det som han upplever som positivt.
– Jag målar det jag själv blir glad av att se.


Allt mera porträtt
På utställningen finns bara landskapsmotiv, men på senare år har Stig Rosenlund ägnat allt mera tid åt porträttmåleri och menar att arbetet med ljus och skugga är minst lika viktigt där.
Utställningen har sin vernissage på torsdag, den 3 april, kl. 18-20 och kan ses i galleriet till den 30 april.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax