DELA

Löthman i nordiskt berättarslam

Leo Löthman, från Åland och Sverigefinska Solja Krapu som utgjorde Finlands lag lyckades inte beveka juryn i helgens nordiska berättarslam i Köpenhamn. Sverige tog hem en dubbelseger.
Sara Arambula, från Sverige, lyckades i hård konkurrens vinna det andra nordiska mästerskapet. Tävlingen arrangerades i Köpenhamn i söndags. Ett finländskt tvåmannalag ställdes mot ett norskt, ett danskt och ett svenskt lag.
Sara Arambula lyckades få de högsta domarpoängen för sin historia om en medelsålders man, Bengt, som en fredag efter jobbet går på en öl med sina arbetskamrater och träffar en oärlig kvinna. Gymnasisten Viqtor Åhdal blev tvåa med berättelsen om en smörgås som föll rätt med sida uppåt någonstans i Ryssland. Trean, norskan Beate Frostads historia, handlade om jungfru Maria som utnyttjade män för att realisera sin dröm.


Levande berättelser
Det finländska landslaget bestod av ålänningen Leo Löthman och Sverigefinska Solja Krapu. Deras historier hör absolut till de bästa som någonsin hittills har hörts i nordiska berättarsammanhang. Både Löthman och Krapu lyckades få fram sina historier på ett bra och levande sätt.
Publiken skrattade med, lyssnade intensivt och fann berättelsernas kärna. Men tyvärr snålade lekmannajuryn med poängen. Domarnas otränade öron hade nog inte hunnit uppfatta historiernas djup när de var tvungna att snabbt visa upp sina poäng. Denna kutym är en nackdel för konstnärliga berättelser med innehåll.
Löthman berättade om sitt arbetssökeri i Ålesund, i Norge. En språkligt skicklig och humoristisk berättelse. Solja Krapus historia handlade om hennes mormors ring som hon hade fått från prins Eward.


Omdiskuterade regler
Tävlingsreglerna har alltid varit ett omdiskuterat moment i det nordiska berättarslamet. Den här gången hade varje berättare totalt 14 minuter tid på sig för två historier. Första berättelsen fick vara högst sju minuter lång. Var den längre än så blev man avbruten. Nu överskred ingen av berättarna tidsgränsen. Från första omgången gick tre bästa till finalen.
Trots allt är berättarslam ett bra sätt att främja nordiskt samarbete.

KERTTU JOKELA

kultur@nyan.ax