DELA

Lockar med variationsrik orgelfest

Om han får säga det själv – och det får han – så tycker Henryk Gwardak att årets orgelfestival blir den kanske bästa någonsin.
– Programmet är i varje fall mera omväxlande än tidigare.

Enligt Henryk Gwardak, som är ordförande i föreningen Ålands orgelfestival, har man velat lägga upp programmet så att det skall finnas valmöjligheter. Bjuda något för alla.
– Vi har konserter med kammarmusik, med jazz och med folkmusik. Vi har lunchkonserter, en nattkonsert och en barnkonsert, berättar Gwardak.
Totalt bjuder årets orgelfestival på 14 programpunkter runt om på Åland.
– Man kan studera programmet, välja ut vad man vill gå på och åka runt. På det sättet får festivalbesökarna också se en del av vårt vackra landskap i midsommartid.


Etablerad festival
Som Ålands äldsta regelbundet återkommande musikevenemang har orgelfestivalen fått en etablerad ställning. Artister från olika håll i världen kommer gärna till festivalen och man har nått en publiksifra som ligger kring 1.000, ett resultat som tål jämförelse med andra sommarevenemang.
– Vi ser orgelfestivalen som ett bra komplement till andra festivaler om konserter i den åländska kultursommaren, säger Gwardak.


Kan förhandsboka
Festivalen lockar också besökare utifrån.
– Vi har redan en hel del bokningar via vår hemsida på internet från både fastlandet och Sverige.
Att boka plats på förhand via hemsidan är något som Gwardak gärna rekommenderar också för ålänningar.
– Man betalar först vid ingången men vill man försäkra sig om goda platser vid konserterna är det bra att boka, särskilt när det gäller mindre konsertlokaler.

Hela programmet ingår i torsdagens Nyan.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax