DELA

Litteraturdagarnas program klart

Sofi Oksanen, Mark Levengood, Åsa Linderborg, Claes Andersson, Helle Helle, Robert Åsbacka är några av affischnamnen i årets upplaga av Mariehamns litteraturdagar. I går släppte arbetsgruppen programmet för dagarna där temat denna gång är ”kropp”.
Litteraturdagarna, som hålls den 20-22 mars, är de sjuttonde i ordningen och förväntningarna bland dem som arbetat fram programmet verkar vara lika högt ställda som under tidgare år. Isabella Sarling som är projektledare konstaterar att årets tema kanske är utmanande på ett annat sätt än många tidigare teman.
– Det får inte bli för köttsligt, säger hon.
– Men inte heller för teoretiskt, säger Katarina Gäddnäs i arbetsgruppen.
Trots utmaningen har man lyckats samla ett brett urval författare från Finland, Sverige, Danmark, Färöarna och Åland.


Claes Andersson
Äran att inviga litteraturdagarna får denna gång författaren, psykiatern, politikern, Claes Andersson. Hans rubrik är ”Själens lust och kroppens obotliga ensamhet”. Andersson medverkar dessutom i ett par andra programpunkter, bland annat i kvällsprogrammet på fredag som enligt arrangörerna i år får ett lite mindre ungdomsbetonat anslag än tidigare.
Med sig får Claes Andersson här Ulrica Nielsen, Olivia Bergdahl, Liselott Willén och Åsa Linderborg. ”För allt vad kroppen är värd” är rubriken.
I öppningen av litteraturdagarna bjuder unga folkmusikgruppen The PeeGees på musik och i kvällsprogrammet blir det visor med Anna Stadling och Idde Schultz från Sverige.
Lördagen startar som vanligt med presentationen av fjolårets åländska litteratur, presenterad av Benita Mattsson-Eklund och Kjell Andersen. Mattson-Eklund uppmärksammar också Anni Blomqvists hundraårsjubileum.


Finlandiavinnare
Sedan följer i gammal beprövad stil författarsamtal.
De som publiken då får möjlighet att möta i halvtimmespass är under förmiddagen: Gunnar Hoydahl, Erik Eriksson, Åsa Linderborg och Sofi Oksanen. Den sistnämnda, som bekant, Finlandiapristagare.
Oksanen, som inte talar svenska, framträder tillsammans med sin översättare Janina Orlov.


Poesikarusell
Efter en paus följer kl 13 en poesikarusell, ett nytt inslag för litteraturdagarna, där Claes Andersson, Olivia Bergdahl och Matilda Södergran läser dikter av varandra. Katarina Gäddnäs, som är karusellskötare, säger att hon har goda erfarenheter av den poesikarusell hon höll i trådarna för under bokmässan i Helsingfors i höstas.
– Det visade sig vara en programform som fungerade bra också för sådana som annars inte tycker att de förstår sig på poesi.


Krig och makt
Efter karusellen fortsätter författarsamtalen och då får publiken möta Robert Åsbacka, Ulrika Kärnborg och Helle Helle. Den sistnämnda hör till dem som är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris.
Lördagens dagsprogram avslutas med en diskussion där Lotta Angergård möter Åsa Linderborg och Erik Eriksson. Temat är krig och makt och människor mitt i konflikten.
Erik Eriksson är ju – utöver sina historiska romaner från Roslagen – aktuell med en skildring från Vietnamkriget som han själv upplevde som reporter.


Levengood på supé
En av litteraturdagarnas höjdpunkter har traditionellt varit den litterära supén på lördag kväll. I år är rubriken ”Stjärnor, himlakroppar och mörk materia”.
Författare som supégästerna får höra är Owe Wikström, Ulrika Kärnborg, Mark Levengood, Matilda Södergran och Robert Åsbacka. Katarina Gäddnäs är konferencier och utöver det litterära blir det också ett framträdande av akrobatgruppen Acrobalance och musik av Elisabeth Ekman trio.
Kocken Michael Björklund är som vanligt den som står för kompositionen av den lekamliga spisen. Supébiljetterna släpps den 12 februari.


Ingen ville predika
Litteraturdagarna avslutas på söndag med litterär gudstjänst och söndagssoffa. Denna gång har man inte lyckats finna någon författare som var beredd att hålla en litterär predikan. Det blir gudstjänst med kaplan Maria Båsk på temat ”Ingen helighet utan kropp”.
I söndagssoffan i biblioteket efter gudstjänsten medverkar författarna Owe Wikström, Giséla Linde, Mark Levengood och Isela Valve. ”Till kroppens lust och själens försvar” är rubriken.
I anslutning till litteraturdagarna håller Åbo akademis bibliotek och Högskolan på Åland även denna gång ett seminarium. ”Kulturen i naturen” är rubriken denna gång.


Bakficka
Ett etablerat parallellprogram till lördagens litterära supé är numera också det möte med åländska skrivare som Ålands litteraturförening bjuder på. Det blir servering och litterärt mingel på restaurang Pommern. ”Litteraturdagarnas bakficka”, kallar man också aktiviteten.
Litteraturdagarnas budget balanserar på 78.000 euro, i stort sett samma summa som i fjol. Liksom tidigare är Mariehamns stad den största finansiären.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax