DELA
Foto: Stefan Öhberg

Litteraturdagar med flera förändringar

Litteraturdagarna som arrangeras i helgen ser inte ut som tidigare.

I år finns ett flertal förändringar i programmet.
Årets litteraturdagar innebär många förändringar: den åländska bokpresentationen på scenen har tagits bort och fredagskvällen bjuder på samtalsprogram istället för författarframträdanden.

– Publiken verkar uppskatta samtalen mest. Responsen efter varje år är att samtalen författare emellan är de mest omtyckta, det blir alltid intressant och mer dynamiskt, säger projektledare Ida Kronholm.

Lördagens supé är också kortare, och det serveras bara huvudrätt och pralin.

– Vi testar så här i år, istället kan publiken kombinera supén med drag-king föreställningen som visas innan. Blaue Frau, som står för drag-kingshowen, hörde till mina drömmar att ta hit då jag blev projektledare. Litteraturdagarna ska presentera olika slags berättande, inte bara text, och scenkonsten ligger mig nära hjärtat.

Presentationen av den åländska bokproduktionen då, som litteraturdagsprogrammet på lördagen alltid inletts med, vad hände med den? Jo, den flyttades från scenen till bokhyllorna.

– Istället för en snabb genomgång på scenen, har vi byggt om Alandica-avdelningen så att vi skyltar med förra årets bokutgiving. Bibliotekarie Victoria Lundgren finns också på plats och berättar närmare om böckerna.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!