DELA

Lasse Pöysti fyllde stadshuset

Trist. Det är ordet som skådespelaren Lasse Pöysti använder för att beskriva hur han upplever ensamhet.
I går kväll var han i Mariehamn för att inför en fullsatt stadshussalong ge pjäsen ”Hissvägraren” där det centrala temat är just ensamhet.
Att Lasse Pöysti är känd och uppskattad gavs det bevis för när arrangören Nordens institut släppte biljetterna för ett par veckor sedan. Man hade tänkt spela i Önningebymuseet, men alla platser såldes slut på elva minuter och man fick snabbt byta spellokal till stadshuset för att bereda plats för fler.
Helt oväntat var det kanske ändå inte. Pjäsförfattaren och regissören Bengt Ahlfors, som också var med i Mariehamn i går, konstaterade att de flesta av de drygt fyrtio föreställningar man hunnit ge av pjäsen på Lilla Teatern också gått för utsålda hus.


Aktuellt tema
Naturligtvis är det Lasse Pöysti som drar. Han har sysslat både med teater och film och behållit sin popularitet genom åren. Fortfarande är han ett stort affischnamn. Men ”Hissvägraren” tar också upp ett aktuellt tema. Bengt Ahlfors konstaterar att det finns mycket av ensamhet i dagens Helsingfors.
– Alldeles nyligen kunde tidningarna berätta om en man som legat död i sin lägenhet i över tre år utan att någon saknat honom. Varje år tar staden hand om begravningen av flera tiotal människor som helt verkar sakna anhöriga och vänner.


Återförening
Ahlfors och Pöysti samarbetade redan på sextiotalet på Lilla teatern och efter en paus på ett trettiotal år har de nu mötts igen i teatersammanhang. I pjäsen ”Den sista cigarren”, som gavs på Helsingfors stadsteater, och nu i ”Hissvägraren” som Ahlfors skrev direkt för Pöysti.
”Hissvägraren” handlar om en mycket ensam människa, en gammal man som pratar vänligt med hissen i huset där han bor men som hotar fråntas detta umgänge när hans läkare med hänvisning till hälsoskäl vill att han skall sluta åka hiss och ta trappan i stället.
Enligt Ahlfors är det en föreställning där man både gråter och skrattar och det är inte fråga om några hjärtlösa skratt.


Gjorde mig glad
– Jag tycker mycket om pjäsen. Redan när jag läset den första gången blev jag väldigt glad, säger Lasse Pöysti som konstaterar att det som gör att hissvägrarens situation inte blir enbart tragisk är att han trots allt arbetar aktivt för att förändra sin situation.
– Han börjar till exempel gå på begravningar och vigslar och han söker hjälp hos Röda Korset. Och så talar han ju med hissen.
Lasse Pöysti är sedan början av nittiotalet bosatt i Paris och delar sitt liv mellan den staden och Helsingfors. Det senaste året har han dock vistats mer i Helsingfors än i Paris. Utöver det intensiva arbetet med ”Hissvägraren”, som fortsätter våren ut spelar han också i pjäsen ”Kvartetten” på Helsingfors stadsteater.
– En pjäs som redan gått i 360 föreställningar under sex års tid och som skall fortsätta också på hösten.
Det myckna arbetet på senare tid har också gjort att han själv upplevt en hel del av ensamhet och inte hunnit träffa människor.
– Men i går kväll var jag på teatern med en flicka och det var fantastiskt trevligt, tillägger han med ett leende.


Bygger på kontakt
Att få frågan om hur han orkar med att fortfarande arbete så mycket är han utled på. Men på frågan om vad det är med teater som gör att man fortsätter att spela och framträda långt utöver vad som betraktas som normal pensionsålder, svarar han.
– Det är så roligt, teater bygger på kontakt och på att man får skapa något med hjälp av fantasin.
Men Paris då? Varför Paris?
– Redan före Vinterkriget, när jag var 11-12 år gammal blev jag kär i Frankrike och lovade mig själv att jag när jag någon gång fick möjlighet till det skulle lära mig franska så bra att ingen skulle ta mig för utlänning i Frankrike. Och det har jag gjort.


Inspirerande
I Paris har Lasse Pöysti skrivit åtta böcker och på frågan om det är en inspirerande miljö att skiva i blir svaret:
– Paris är en inspirerande miljö för allt.
Senast var han i Paris i en månad kring julen och nu hoppas han få ett par veckor där också kring påsken innan han skall tillbaka till Helsingfors och teatern igen.
Och Åland? Har du spelat här tidigare?
– Jo, nog har jag det. Vi var här med flera gästspel från Lilla Teatern för många år sedan men riktigt vad vi spelade minns jag inte längre. Det var Solveig Erikson som ordnade gästspelen.
”Hissvägraren” gavs i bara en föreställning i stadshuset. Men för den som har vägarna till Helsingfors finns det ännu chans att se den på Lilla Teatern fram till maj.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax