DELA

”Läsning ska inte vara fint och duktigt”

Lågstadier i Jomala gästades i går av författarna Arne Norlin och Lena Ollmark, som pratade om allt mellan sopbilar, spöken och sport.
– Hur man blir författare? Jag brukar svara som Astrid Lindgren: ”Man blir författare på samma sätt som man blir kines”.
Vad tror ni hon menade med det? frågar Arne Norlin, och eleverna i Vikingaåsens skola är snabba att komma med förslag.
Norlin är författare till över 70 böcker, bland vilka bokserien om Halvan är mest känd. I går gästade han tredje- och fjärdeklassarna i Södersunda och Vikingaåsens skolor i Jomala.
Under lektionen varvar han anekdoter och högläsning med prat om hur en författare arbetar – bland annat har han själv kört nästan alla de fordon som hans huvudperson Halvar hanterar i böckerna – allt från sopbil till helikopter.
– Som författargäst i skolor är man lika mycket en ståuppkomiker som en litterär typ. Gör jag ett bra framträdande och är rolig märker de förhoppningsvis att det är kul med böcker, säger Norlin efteråt.
Skolorna gästades också av den svenska författaren Lena Ollmark, som skrivit allt från tv-manus till spökhistorier. När Nyan kliver in i Ollmarks klassrum är hon mitt i en särskilt makaber hajattack.
– Blodet bara forsar ut i vattnet. Där benet satt är nu inget annat än köttslamsor!
Eleverna kommer med förtjusta utrop och vill gärna berätta egna historier.
– Jag tror vi skjuter oss själva i foten genom att poängtera hur fint och duktigt det är att läsa. Att läsa är underbart, och jag lever genom det, men snarare än fint borde det beskrivas som kul, underhållande och kanske lite förbjudet, säger Ollmark.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström