DELA

Lappteknik på Galleri Skarpans

– Starka färger och lappteknik gör mig glad, säger Tinta Cleve vars textilutställning ”Lek med lappar” har vernissage i dag torsdag från klockan 18 till 20.
Utställningen finns på Galleri Skarpans och är öppen fram till den 30 augusti.
Tinta Cleve är född och uppvuxen i Saltvik men numera bosatt i Mariehamn. Hon har tidigare gått ett antal kortare textilutbildningar och berättar att textil och skapande alltid varit hennes stora hobby. Tidigare har hon pysslat med korg- och möbelmåleri, silversmide, mattvävning med mera.
– Längtan till kreativa uttryckssätt har alltid funnits, menar hon.
Vad är det du gillar med lappteknik?
– Jag gillar färgerna. Jag tycker att de är viktigast, medan det figurativa kommer i andra hand. Starka färger och lappteknik gör mig glad helt enkelt, precis som en promenad i naturen vid havet.
Cleve berättar att det tidigare i princip varit omöjligt att ställa ut textilier på det här viset, men att det nu blivit mycket populärare.
– Det är intressanta verk att se på. Det är en konst som är både folklig och lättillgänglig, kanske speciellt för kvinnor.


Lite osäkert
Hur kom det sig att du började ställa ut?

– Jag har alltid hållit på med lappteknik och för tre år sedan var det en konstnär som såg mina arbeten och tyckte att jag skulle ställa ut dem. Jag skickade in några arbeten till ett galleri i Stockholm och fick ett samtal dagen efter där de berättade att jag kommit in.
Efter det har Cleve deltagit i ett antal utställningar i Sverige, men aldrig tidigare på Åland.
– Det ska bli jätteroligt att ställa ut här för första gången. Det känns bra att ha ställt ut i Stockholm innan så att jag vet lite var jag står. Det är ju alltid lite osäkert att ställa ut på hemmaplan.
Var hämtar du din inspiration?
– Vi har en stuga på Andersö där jag gillar att vara och promenera vid stranden. Där hittar jag min inspiration.
Hur har dina arbeten utvecklats?
– Färgerna jag använder mig av har blivit mycket starkare genom åren. Jag vet knappt själv var det hela skall sluta, säger hon och skrattar.

AXEL KRONHOLM

kultur@nyan.ax

stefan.ohberg@nyan.ax