DELA

Lamt kring kultur i retur

– Lite besviken är jag nog. Men jag tror att det skall bli bra ändå.
Marianne ”Jom” Jonasson hade väntat sig större åländskt engagemang i kulturutbytet med skånska Hässleholm.
Det var på initiativ av Ålandsvännen Jom Jonasson som den åländska kulturhösten ”TuroKultur” i Hässleholm genomfördes i fjol och hon hade hoppats på ett aktivt engagemang också för en hässleholmsk svarsvisit i år.
Det har dock inte startat så riktigt bra. Jom Jonasson upplever att det officiella Åland inte vill engagera sig.

Åländsk höst
I Hässleholm genomfördes konstutställningar med Kjell Ekström och Olle Törnqvist. Folkmusikgruppen Skrå besökte Hässleholm, liksom också sångarna Freja Frisk och Johnny Ahlstöm som bjöd på en romansafton.
Det hölls ett synnerligen välbesökt konstcafé, man hade besök av jultomten Olle Strömberg och det ordnades även med julutsopning. Hela kulturhösten som hade kulturhuset som bas öppnades med ett arrangemang av föreningen Norden där journalisten Hasse Svensson var inbjuden talare.
Alla ålänningar som var engagerade fick resor, uppehälle och utställningslokaler betalda.

Andra villkor
Andra villkor gäller dock för de hässleholmska svarsaktiviteterna på Åland. Fotografen Gun-Inger Arvidsson som ställde ut i Godby nyligen fick en utställningstid genom att Olle Strömberg avstod från en egen utställningstid och kostnaderna fick utställaren själv stå för.
Aktuella med konstutställningar framöver är Alf Björk och Mats Lindh som bokat in sig på galleri Skarpans. I deras fall beslöt kulturnämnden i Mariehamn dock i veckan bidra med 400 euro var, pengar som betalas ut mot redovisning och som skall täcka gallerihyran.
Några andra engagemang har det veterligen inte beslutats om.
Till hösten hoppas Jom Jonasson ändå att det skall vara möjligt att ordna ett besök på Åland av Hässleholms kammarblåsare och att även genomföra en Ålandsresa från föreningen Norden i Hässleholm.

Fullbokad resa
Enligt Jonasson har Åland genom den åländska kulturhösten fått god pr i Hässleholm med omnejd. Att så är faller visar den konstresa till Åland som startar den 17 maj.
– De femtio platserna i bussen är alla bokade och det finns till och med folk på en väntelista.
Resenärerna som vistas fyra hela dagar på Åland skall bland annat besöka Kjell Ekströms galleri på Föglö Hummersö, Önningebymuseet, Barbro Erikssons och Juha Pykäläinens ateljéer, Salt, Ålands konstmuseum och Olle Strömbergs fotomuseum. Lokala guider blir Olle Törnqvist och Kjell Ekström.
Jom Jonasson säger att hon inför kulturhösten i Hässleholm hade kontakt både med landskapet och staden, men att hon kanske väntade sig lite för mycket.
Tidningen Norra Skåne har intervjuat henne och där säger hon:
– Folk i allmänhet och pressen på Åland verkar väldigt intresserade men myndigheterna är tröga. Vi har fått lösa det mesta utan myndigheters och föreningars hjälp.

Tjottaheiti?
Till Nyan säger hon att man på Åland kanske tycker att Hässleholm ligger lite långt borta, lite åt ”Tjottaheiti”.
Men hon säger samtidigt att hon inte vill verka gnällig, att hon tror att det nog skall bli bra.
– Skam den som ger sig. Allt ordnar sig.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax