DELA

Ladugårdsteatern repeterar ”Kanelboden”

Mirjam Öbergs pjäs, med arbetsnamnet ”Kanelboden”, får sin premiär på Pellas ladugårdsteater i Lemland den 13 juni.
Övningarna har kommit i gång och Öbergs nyskrivna pjäs börjar ta form. Regisserar gör Kent Ekberg från Sverige. (På bilden Annsofi Joelsson ur en tidigare Öberg-pjäs på Pellas.)
I en Nyanintervju i december berättade Mirjam Öberg om sin pjäs där miljön är en gammaldags lanthandel. Hon beskrev då pjäsen som ”något åt lustspelshållet, sådant som passar för en sommarteater med amatörer”.
– Man ville ha något som skulle utspela sig i en lanthandel, en pjäs där man kan drömma sig tillbaka till en tid före dagens stormarknader, en tid då allt ännu såldes över disk, sade Mirjam Öberg också.


Någonstans på Åland
Hon har valt att förlägga handlingen till året 1935, ett år från vilket hon själv har sina första minnen. Lanthandeln ligger i en by någonstans på Åland.
– Någon historisk pjäs är det inte utan lanthandelsmiljön används bara för att ge rätt omgivning för intrigen, sade Öberg i intervjun i december.
Pjäsen var beställd av arbetsgruppen kring Pellas ladugårdsteater och nu under våren har man, under Kent Ekbergs överinseende, skridit till verket med att förverkliga uppsättningen.
Annsofi Joelsson i arbetsgruppen berättar att man träffats några gånger och att man också höll en workshop med Ekberg i början av mars.
– Förra helgen träffades alla som har intresse av att spela med och vi gick mera in i karaktärerna.


Många på scenen
Pjäsen har ett tiotal egentliga roller, men Joelsson förutspår att det kommer att finnas ett fjortontal medverkande på scenen. Utöver de egentliga rollerna kan man fylla på med butikskunder och ungdomar.
Under april kommer man att träffas någon gång men det är i maj som repetitionerna sätter i gång på allvar. Då skall regissören också vara på plats på Åland hela tiden.


Stimulerande
Redan nu menar Annsofi Joelsson att arbetet med pjäsen känns bra.
– Det är stimulerande att jobba med en regissör utifrån som börjar från noll och inte känner någon av oss på förhand.
Kent Ekberg beskriver hon som ”lättsam att jobba med”.
Premiären är alltså spikad till fredagen den 13 juni och ytterligare nio föreställningar finns inprickade fram till fredagen den 27 juni.
– Sedan får vi se, vi har en beredskap för någon föreställning till ifall det behövs.


Aktörer
De som nu är klara för medverkan är, i alfabetisk ordning: Linda Adolfsson, Tina Adolfsson, Fredrik Andersson, Leif Andersson, Stefan Bäcklund, Markus Enqvist, Annsofi Joelsson, Gunilla Johansson, Jaana Lönnblad, Simon Manselin, Rebecca Nordenström, Maria Ström-Thodén, Carolina Öberg och Sara Öberg.
Tre av de medverkande är med i en pjäs på Pellas för första gången men de flesta har varit med också tidigare i Ladugårdsteaterns uppsättningar.


Fjärde Öberg-pjäsen
För pjäsförfattaren Miljam Öbergs del är det fjärde gången som en pjäs av henne framförs på Pellas. Tidigare har ladugårdsteatern framfört ”Räkenskapskalaset”, ”Onkel Enoks testamente” och ”Fårkriget”.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax