DELA

Kvinnorna på Erkas – och männen

På fredag är det dags för nypremiär på fjolårssuccén i Vårdö ”Kvinnorna på Erkas”.
Skratt- och gråtgaranti utlovas för pjäsen där de manliga relationerna i år lyfts fram i bland annat två nyskrivna scener .
Efter den enorma publiksuccén i fjol för ”Kvinnorna på Erkas” då många blev utan biljetter beslöt Vårdö by och Strömsö byalag i vintras att sätta upp pjäsen ytterligare en säsong.
De som missade har alltså nu sin chans men de som väljer att gå en gång till i år bjuds också på nytt att njuta av.
– Materialet som finns om händelserna som har utspelats på gården är mycket stort. Det består både av glada och lustiga händelser och mycket tragiska och är därför tacknämligt att dramatisera, berättar regissören Robert Liewendahl.

Unik vänskap
Liewendahl har i år valt att lyfta fram två relationer. Den ena handlar om den mellan den burdusa husbonden på gården, bonden Vilhelm Mattsson, och hans mjuka son Sixtus.
– Den relationen är ett bra exempel på hur föräldrar vill göra om sina barn enligt sina egna önskemål och förväntningar, säger Liewendahl.
Den andra relationen som i år får extra utrymme i pjäsen är vänskapen mellan Sixtus och kusinen Eugen
– Det var en unik vänskap, de kunde prata om precis allt.

Verkliga händelser
Det nyskrivna materialet baserar sig, precis som i fjol, på verkliga händelser som har ägt rum på gården Erkas i början av 1900-talet.
Tack vare sparade brev och fotografier och muntliga berättelser av främst Ole Andersson och Bengt och Bjarne Björklund vet man exceptionellt mycket om det som har hänt.
Ensemblen består av 24 skådespelare och hästen Ask, känd från bondbröllopet. Två på rollistan är nya, resten ställer sig alltså nu på scenen för andra året i rad.

Dubbelt bättre
– Det är kul, det går dubbelt bättre i år, säger Jon Henriksen, som spelar Sixtus.
– Allt har hunnit mogna.
– Kanske vissna också, replikerar Jan Nordberg, som spelar Sixtus stränga far.
Men han tillägger senare:
– Vi vågar nog ge både skratt- och gråtgaranti!

Tackade nej
Arrangörerna hade bjudit in president Tarja Halonen till premiären nu på fredag men hon meddelade nyligen per e-post att hon är tvungen att tacka nej.
För oss andra gäller det att vara snabba med att boka biljetter och det antingen på telefon 47 608 eller 040 557 25 13.
Det ges sammanlagt 6 föreställningar.
Publiken, som i år sitter på en ny läktare från öspelen, kan räkna med att, vid behov, få sittunderlag och antingen regnrock eller solskärm.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax