DELA

Kurade skymning med Joel på Valborg

Joel Pettersson stod i centrum när biblioteks- och kulturnämnden i Lemland kurade skymning på måndag kväll. Ett sjuttiotal mötte upp på Valborg, en mycket lämplig miljö med teaterkulisser som Joel själv i tiden målade. Lars Huldén, Jonnie Listherby, Ralf Svenblad och Barbro Eriksson satt i den panel som diskuterade Joel.
Kvällens program var i sin helhet uppbyggt kring Joel Pettersson och inleddes med att Matts Stenlund läste ett brev till Werner Eker där Joel berättar om sina äventyr som hönsfarmare.


Möten med Joel
Joel diskuterades av en panel bestående av Lars Huldén, Jonnie Listherby, Ralf Svenblad och Barbro Eriksson. Deltagarna berättade bland annat om hur de kommit i kontakt med Joel och när det skett, berättar bibliotekssekreterare Cia Numelin.
Lars Huldén – som skrev librettot till sommarens Joel-opera – började intressera sig för Joel på sjuttiotaket och tänkte redan då att Joel kunde bli teater eller musikal, berättar Numelin.
Barbro Eriksson – som arbetade med dräkterna till Joel-operan – sade för sin del att hon först intresserade sig mest för Joel som konstnär men senare också upptäckte honom som författare.
Ralf Svenblad – aktuell i höst med sin utgivning av en bok med Joels dramatik på PQR – konstaterade att det finns material så att det räcker för minst fyra volymer till.
Jonnie Listherby – som Nyan intervjuade i torsdagens tidning – är aktuell med den pjäs han skrivit om mötet mellande samtida författarna Joel Petterson och Georg Kåhre.


Med inlevelse
Publiken på Valborg tog också med entusiasm emot den ”föreläsställning” ur första akten av pjäsen som Listherby bjöd på. Cia Numelin säger att pjäsförfattaren verkligen levde sig in i rollerna och fick fram skillnaderna i temperament mellan Joel och Georg.
Nils-Gustaf Eriksson, medlem i biblioteks- och kulturnämnden fungerade som konferencier och knöts samman de olika programpunkterna under kvällen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

FOTO: RAINER FAGERHOLM