DELA

Kurade gryning med Ronja

I går kväll kurades det skymning i en lång rad bibliotek på Åland och i hela Norden. Många skolor började dessutom dagen med att kura gryning. Nyan var med i Södersunda skola.
Klockan är nio och Jomalas biblioteks- och kulturchef Gunilla Jansson, som skall läsa ur Astrid Lindgrens ”Ronja Rövardotter” för Södersundaeleverna, parkerar sin bil vid skolan nästan på slaget nio. Hon berättar att hon är lite sen eftersom vägarna var så hala på morgonen.
Innan hon kan sätta i gång med läsningen vill hon nämligen tända en massa ljus som hon bär med sig i en korg. I det grå gryningsljuset och med alla lampor i gympasalen släckta blir det riktigt stämningsfullt när ljusen är tända och Gunilla kan sätta sig till rätta på en kudde på golvet för att läsa.
Ungefär samtidigt läser man i många, många andra skolor runt om i Norden någon av två utvalda texter av Astrid Lindgren, en ur ”Ronja Rövardotter” och en ur ”Pippi Långstrump”.


Lyssnar
Många räcker upp handen när Gunilla Jansson frågar vem som läst ”Ronja Rövardotter” och långt fler har sett filmen, men ändå lyssnar de nästan åttio eleverna intresserat på det utvalda kapitlet som handlar om hur Ronja och Birk träffas första gången när Birk och hans familj är nyinflyttade i Borka-fästet, om hur de för att visa att de vågar hoppar över Helvetesgapet som uppstod när Mattisborgen rämnade, om hur Birk tappar fotfästet och ramlar och om hur Ronja räddar honom med den läderfläta hon bär i bältet.
Både som inledning och avslutning sjöng eleverna ”Vargvisan” ur ”Ronja Rövardotter”. Den som börjar: ”Vargen ylar i nattens skog, han vill men kan inte sova…”


”Kul grej”
Gunilla Jansson beskriver den nordiska biblioteksveckans utvalda texter för kura skymning och kura gryning som ”en kul grej”, hon tycker att det är trevligt att så många runt om i Norden samtidigt hör samma texter.
I viss mån kan man i biblioteken se att de författare som ställs i fokus blir mer efterfrågade ett tag. I år gäller det kanske inte så mycket Astrid Lindgren som redan är så populär, men Sigrid Undsets ”Kristin Lavransdotter” kommer nog att lånas lite mera tack vare biblioteksveckan tror Gunilla Jansson.


Många kurade
Som Nyan tidigare berättat är hela 35 bibliotek och andra institutioner med och förverkligar den nordiska biblioteksveckan på Åland denna gång.
I går kväll kurades det skymning kring ”Kristin Lavransdotter” i biblioteken i Finström, Föglö, Geta, Jomala, Kökar, Mariehamn, Sottunga och Sund. I Lemland ställde man Joel Pettersson i fokus genom att visa Karl Sahlgrens film ”Vem var Joel Pettersson”. På flera håll fortsätter veckan med olika arrangemang kring böcker och läsning, utställningar, med mera.
Mer om aktiviteterna kan man finna på Föreningen Nordens hemsida under adressen http://www.norden.ax . Biblioteksveckans egen hemsida finns under http://www.bibliotek.org.

TEXT & FOTO: JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466