DELA

Kulturtantens betyg på bokmässan

Ska vi besöka den tionde åländska bokmässan tillsammans med en äkta kulturbärande mogen kvinna – en som i bättre kretsar kallas kulturtant?
Självklart. Vi funderade tre sekunder och valet var solklart. Här ger kulturtanten ris och ros.
Christina Hedman–Jaakkola, Mariehamn, ställer upp som vår ciceron. Hon har besökt alla tio åländska bokmässor, bevistat tusentals kulturella evenemang genom åren, hon läser mycket, är aktiv på många områden. Nästa gång fyller hon 83 år!
– Först av allt vill jag säga att det är rent otroligt vad mycket det skrivs på Åland. Det är imponerande! Och att vi har ett eget bra förlag är jättefint, säger hon och drar iväg till PQR:s bord.
Förlagschef Ben Johans har tre nya böcker i årets mässa.
– Böcker ska vara som hemvete, påstår han. Helst rykande färska.

Läsande Åland
Det finns alltså många goda skribenter på Åland, enligt vår kulturtant.
– Men kanske ges det ut onödigt många böcker, funderar hon. Det finns förlag med låg tröskel. Och när vi nu ska hävda oss i Norden. Vi måste betänka att allt här ändå är provinsiellt.
Christina Hedman–Jaakkola säger att den förste hon mötte på årets mässa var Getapoeten Karl-Erik Bergman som började berätta om sin far Carl Bergman och hans stora läsintresse.
– Det är ju så, här träffar man hela det läsande Åland. Det är roligt.

Köp och sälj
Den åländska bokmässan har också hållits i Röda korsgården och i Ålands museum. Initiativet togs av Sven-Erik Johansson och Borghill Lindholm.
Tidigt kom också bokhandlaren Gunnar ”Bölin”Johansson med som arrangör. I år har han det längsta bokbordet av alla.
– Han är en självlärd man som man kan fråga om vad som helst. Jag har varit och besökt hans gård med korna och alla böckerna. Jag brukar få hans boklistor och jag har också sålt böcker till honom. Det är så numera att jag vill inte äga så mycket.

Läs om Katrina!
Hon tummar bland alla de gamla böckerna.
– Katrina av Sally Salminen borde alla läsa. Och de som redan läst den borde läsa om den. Anni Blomqvists böcker är inte heller att förakta, lite banala för min smak kanske, men väl värda att läsa.

Ordförande smart
Vid Föglö hembygdsföreningens bord uppehåller Christina Hedman–Jaakkola sig länge.
– Jag var förälskad i Henrik Nylund. Det var vi alla, kvinnor som män. Jag har besökt hans grav med konstföreningen och stänkt lite vitt vin på den. Eva Nyberg som är ordförande i hembygdsföreningen är smart. Hon gör ett bra jobb!

Vackra böcker
Sjöfartslitteraturen undgår man inte.
– Nej, det är ju naturligt. Vad ska man prata sjöfart om inte här? Jag har inte läst allt, men inte heller blivit plågad av den. Många av böckerna är vackra.

Mat efterlyses
– Ålands lyceum är bra som lokal, tycker vår kulturella ciceron. Men luften blir kvav efter ett tag. Jag har också hört att säljarna efterlyser matservering. De står här hela dagen och får bara lite kaffe. Lite mat kunde ju passa för besökarna också.
Människan lever ju icke blott av kultur allena.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax