DELA

Kulturnotiser

Det blir en fars
i stället för revy

när ungdomsföreningen Västra Saltviks väl (VSV) i april spelar teater på Solbacka, efter tolv års uppehåll.
Föreningen hade på 90-talet framgångar med Inte nu älskling, Kryp över Mrs Markham och Hurra en pojke, som var ett samarbete med Odlingens vänner i Jomala.
Först var det tänkt att spela en klassisk lokalrevy med nyskrivet material. Men vid ett möte i januari kom man fram till att tiden inte räckte till för att få fram texter till en revy med premiär i vår.
I stället går föreningen in för Stefan och Krister-farsen Hemlighuset. Repetitionerna har inletts och tolv föreställningar planeras
Sju VSV-medlemmar står på scenen – Julia Lindström, Jonna Nylund, Maria Andersson, Catrin Karlsson, Malin Nyholm, Bror Lundberg, Morgan Båskman, Matias Cederberg och Sanchez Emanuel.
Ulf Schröder på Ålands ungdomsförbund regisserar, Berit och Dan Nyholm står för scenbygge. Producenten Josefin Söderlund sköter marknadsföringen tillsammans med VSV:s ordförande Mikael Nyholm.
VSV hoppas kunna sätta upp en lokalrevy i höst, kanske i samarbete med Östra Saltviks ungdomsförening.
Premiär för Hemlighuset blir det den 4 april.

Island in the sun-
bokningen

Anna von Hausswolff från Göteborg hyllas av Dagens Nyheters recensent Fredrik Strage efter en konsert i Allhelgonakyrkan i Stockholm.
von Hausswolf som nyligen skivdebuterade med en ep kallas redan årets stora talang.
– Så fort hon öppnar munnen förstår man varför. Hennes röst träffar publiken likt en emotionell chockvåg. Bakom mig börjar en kvinna snyfta redan efter en halv minut. Det är, bokstavligt talat, så vackert att det gör ont, skriver Strage.
Efter den här spelningen stiger förväntningarna på von Hausswolfs första fullängdare ”till en absurt hög nivå”. Strage noterar att hon hoppar över sin mest kända låt Tracks Of Time.
– I stället får vi höra den ödesmättade Pills. Raden ”I make love with the devil” passar inte riktigt i en kyrka men Anna von Hausswolff sjunger så fint att Gud nog har överseende med lite satanisk erotik.
Island in the sun-festivalen ordnas den 16-17 juli på Brändö Jurmo.

Det blir ingen
läsnatt
i Ytternäs skola på fredag kväll, som det var planerat. Detta på grund av förhinder för tilltänkta medverkande och lokalproblem.