DELA

KulturnotiserMånadens konstnär
i Jomala bibliotek

under augusti månad är målare och grafiker Matti Sjölund. Matti Sjölund föddes 1937 i Tavastehus men är sedan länge bosatt i Fritsla i Marks kommun i närheten av Borås. Sjölund har hållit ett flertal separatutställningar samt deltagit i samlingsutställningar över hela Norden samt i Tyskland och Polen.
Konstnären besöker Åland i början av september och kommer då att hålla ett föredrag om gammalt glas på Jomala bibliotek. Närmare tidpunkt meddelas senare.
Utställningen öppnar tisdagen den tredje augusti i Jomala bibliotek och kan ses under bibliotekets öppettider tisdag-torsdag kl. 14-20 till 10 september. Förutom ett tjugotal målningar av Matti Sjölund, främst i olja, visas gammalt bruksglas ur åländska privatsamlares gömmor.Den traditionella
konserten
under namnet ”Meditationsmusik i sommarkvällen” i Saltviks kyrka i tisdags samlade hela 60 personer. Henryk Gwardak spelade orgel och piano och Olav Johansson läste bibeltexter.
Det var en fin stämning med lugn och stillsam musik av bland andra Bach, Händel, Beethoven, Debussy, Rheinberger och Dieckman. Bland publiken märktes förutom saltvikare också folk från andra kommuner och turister, rapporterar Henry Gwardak.Medeltidssång med
Marja Korkala

blir det i Mariehamn på fredag kväll den 30 juli. Konserten börjar klockan 19 och platsen är St. Görans kyrka. Korkola håller också en kurs i medeltidssång under helgen.
Korkala kommer från Frankrike och har fördjupat sig i den muntliga traditionen av Europeiska medeltidens sakrala sång. Korkala har studerat vid Sibelius-Akademin, vid Limericks universitet i Irland och flera institut i Frankrike. I Mariehamn undervisar hon i medeltidens folkliga psalmsång och andliga folkvisor samt gregoriansk kyrkosång.