DELA
Foto: Ålands sjöfartsmuseum
Fyrmastade barken Ponapes galjonsfigur i Ålands sjöfartsmuseum.

Sjöfartsmuseet har chans på Museikortets specialpris

Ålands sjöfartsmuseum är nominerad till det finländska Museikortets specialpris. Konkurrenterna är en rad andra maritima museer i landet, och vinnaren utses genom omröstning.

Ålands sjöfartsmuseum är nominerad till det finländska Museikortets specialpris. Det skriver museet i ett pressmeddelande.

Museikortet, som har 330 000 aktiva användare, ger fritt inträde på de flesta museer i Finland. Ålands sjöfartsmuseum och Pommern är två av dem.

”Varje år får Museikortets användare välja ett favoritmuseum och i år står de maritima museerna i fokus”, skriver Heidi Viktorsson, intendent vid museet i pressmeddelandet.

De övriga nominerade till Museikortets specialpris är Forum Marinum i Åbo, Lovisas sjöfartsmuseum, Skeppsgården – Vega och Jacobstads Wapen i Jakobstad, Raumo sjöfartsmuseum och Finlands Sjöfartsmuseum i Kotka.

Vinnaren avgörs genom omröstning, och man får delta även om man inte äger ett museikort. Röstningen pågår till den 14 maj och vinnaren utses under de nationella Museidagarna i Jyväskylä den 23 maj.

Ålands sjöfartsmuseum och Pommern presenteras så här på Museikorets hemsida museot.fi:

”I det levande museets utställningar möter du olika epoker inom sjöfarten, sjöfararnas personliga berättelser, äkta fartygsinredningar och säregna reseminnen från hela världen. Dessutom kan du besöka kommandobryggan på en oljetanker och till och med karaokebaren på en passagerarfärja.

Museifartyget Pommern är världens enda fyrmastade fraktsegelfartyg som har bevarats i sitt ursprungliga skick. Den upplevelserika utställningen i Pommern väcker fartygets historia till liv och du får också själv prova på livet som en del av besättningen och fartygets arbetsuppgifter.”

Omröstningen sker på sidan https://museot.fi/museikortets-specialpris2024. Formuläret finns bara på finska.