DELA

Glenn Miller Orchestra till Mariehamn

Onsdagen den 15 februari kommer Glenn Miller Orchestra Scandinavia till Mariehamn och Alandica. Detta storband spelar på licens från Glenn Miller Productions Inc., New York med uppgift att med ensamrätt ge Millerkonserter i Sverige, Finland, Norge och Danmark.
Ledare är den svenske trombonisten och kapellmästaren Jan Slottenäs, som tidigare med stor framgång under många år turnerat i både USA och Europa med sitt eget storband Jan Slottenäs Orchestra, skriver man i ett pressmeddelande.
Unikt för Glenn Miller Orchestra är att man har tillgång till samtliga mer än 1.500 originalarrangemang från Glenn Millers efterlämnade notbibliotek. Många av de mest kända låtarna får publiken lyssna till – plus en hel del mindre kända melodier.
Värt att notera är att det finns endast fyra sådana licensierade Millerorkestrar i världen, skriver man vidare.
– Av dessa anses den skandinaviska versionen av många internationella bedömare vara den absolut främsta för närvarande. Orkestern består av sjutton musiker, inklusive orkesterledaren, samt två vokalister – en kvinnlig och en manlig.
När orkestern anländer till Åland har man just avverkat en veckolång turné i Finland för att sedan fortsätta med ett antal spelningar i Sverige. Totalt genomför orkestern ett sjuttiotal stora konserter per år. Dessutom blir det ett antal danskvällar och företagsevenemang runtom i Skandinavien. qÅländska konstnärer
fick statligt stöd

Anna Sundblom, Föglö, får 2.000 euro för utställningskostnader och Katja Syrjä, Mariehamn, får likaså 2.000 euro för material- och utställningskostnader, av Statens bildkonstkommission.
Statens bildkonstkommission delade ut stipendier och bidrag för sammanlagt nästan 1,1 miljoner euro. 850.000 euro riktades konstutställningar. Det största bidraget, 110.000 euro, fick Helsingfors Konsthall. Konstnärsorganisationers gallerier – Galleria G, Galleria Sculptor, MUU-galleriet och TM-galleriet – fick var och en 38.000 euro.
Konstnärerna tilldelades stipendier även för att rusta upp arbetsrum, för apparaturinköp, webbsidor och publikationer för sammanlagt 200.000 euro.
190 bildkonstnärer eller arbetsgrupper fick ett stipendium. Ansökningarnas antal var cirka 600. qLe Havre fick
Jussi-pris för bästa film

Aki Kaurismäkis Le Havre tilldelades Jussi-statyetten för årets bästa film på Jussi-galan i Helsingfors på söndagskvällen. Filmen belönades också för bästa regi, meddelar FNB.
Priset för bästa kvinnliga huvudroll gick till Elina Knihtilä för hennes insats i filmen ”Den goda sonen”. Priset för bästa manliga huvudroll gick till Joonas Sartamo i filmen ”Tystnad”.
Jussi-statyetterna har delats ut sedan 1944. q