DELA

Att flyga utan vingar i Göteborgs filmfestival

Den åländska kortfilmen Att flyga utan vingar har blivit uttagen till Göteborgs internationella filmfestivals tävling Dragon Award. Filmen, som Sx2 Productions producerat, hade premiär på Bio Savoy i oktober förra året och filmen har setts över 3.000 gånger på YouTube. Nu tävlar filmen i världens största kortfilmstävling på internet, skriver SX2 Productions i ett pressmeddelande.
Det speciella med filmtävlingen är att tittarna tillsammans med en jury utser en vinnare. Det betyder att alla kan rösta på sin favorit.
– Man går in på Dragon Awards hemsida och tittar på tävlingsbidragen. Efter man sett en film så kan man ge 1 till 3 poäng beroende på hur bra man tyckte filmen är. Att flyga utan vingar har i dagsläget nästan 1000 röster.
Tävlingen avslutas den 17 januari. Då kommer en utvald jury välja en vinnare bland de tio filmerna med mest poäng. Juryn har även rätt att välja ut tre stycken wildcards från någon av de filmer som inte är med på topp 10-listan.
Vinnaren av filmtävlingen får åka till Göteborgs internationella filmfestival i februari och ta emot sitt pris.
Filmen kan ses här: http://dragonawardnewtalent.com Klicka på Watch and vote uppe till höger. På den nya sidan finns tävlingsbidragen. Att flyga utan vingar finns nio rader ned i mittersta kolumnen.
På hemsidan finns även annan information om tävlingen. qAntalet e-lån
begränsas

Mariehamns stadbibliotek meddelar att de beslutat begränsa antalet nedladdningar till två per vecka och låntagare.
– Så många som möjligt ska ha tillgång till e-böcker på Åland med de resurser som finns till förfogande, skriver bibliotekschefen i ett pressmeddelande.
Totala antalet nedladdningar som kan göras per kvartal via bibliotek.ax är maximalt 1100 stycken. Gränsen har satts av ekonomiska skäl.
Nedladdningar från Elib kan göras med åländska bibliotekskort från adressen www.bibliotek.ax/web/arena/e-bocker.
Boken kan läsas i 28 dagar, sedan blir den oläsbar. Den kan då laddas ner på nytt om man inte blivit klar med den. För denna tjänst betalar biblioteken 20 svenska kronor per nedladdning. Landskapsregeringen ersätter halva kostnaden,
Dessutom höjs avgifterna för den service som biblioteket erbjuder.
Avgifterna för fjärrlån från andra bibliotek har stigit kraftigt de senaste åren, varför låntagarens egenavgift nu höjs från 3 euro till 4 euro plus den vanliga reservationsavgiften, det vill säga 1 euro. Kostnaden för fjärrlån blir alltså 5 euro.
Utställningar på Torget som hittills har kostat 20 euro för en tvåveckorsperiod höjs nu till 50 euro för 2 veckor, 30 euro för 1 vecka.
Nytt är att även korttidsanvändning av Torget en dag eller del av dag, exempelvis frimärks-, bok- eller skivlansering, debiteras med 20 euro.
Hyran för studierummen höjs från 35 euro per månad till 50 euro per månad. q