DELA

kulturnotiser

Staden fryser
den webbtjänst
som

varit utannonserad av kulturförvaltningen. Tjänsten hade lockat 16 sökande men i ett brev till de sökande skriver kulturchef Tom Eckerman att det ”har varit en glädje att bekanta sig med många intressanta och goda ansökningar”, men att man inte kommer att tillsätta tjänsten i detta skede.
– P.g.a. den ekonomiska situationen i staden har jag dock ansett mig tvungen att frysa ifrågavarande befattning tills det ekonomiska läget för förvaltningen är stabilare, skriver Eckerman.
Han säger vidare i brevet att man under de närmaste året delvis kommer att förlita sig på köp av tjänster för att marknadsföra och utveckla webbservicen och att man åter tar ställning till om det är möjligt att tillsätta befattningen i samband med behandlingen av budgetförslaget för år 2011 och planeåren 2012-2013.
Nyan försökte igår nå kulturchefen som dock var bortrest.


Folke Wickström
och Jerker Örjans

berättar om sin forskning kring det gamla Mariehamn i stadsbiblioteket på onsdag, den 28 oktober, kl 13. Wickström och Örjans samlar material till ”Boken om Mariehamn” som skall utkomma till stadens 150-årsjubileum 2011 och vill gärna träffa andra som har minnen av staden. Denna onsdag är ämnet närmast Norra staden, den 11 november återkommer man med Södra staden och den 25 november med innerstaden.
– Stadens kulturförvaltning bjuder på kaffe med dopp i stadsbibliotekets samlingsrum och alla välkomna, säger bibliotekschef Eva Gustafsson-Lindvall som understryker att man riktar sig till personer i alla åldrar med intresse för stadens utveckling genom åren.


Föreställningen
”Freuds cigarr”

på Alandica den 31 oktober är inställd på grund av det svaga publikintresset, meddelar arrangören. Biljetter återinlöses från Alandicas biljettjänst och man förhandlar om ett eventuellt nytt datum för gästspelet.

Snart stängs Ålands
sjöfartsmuseum för
renovering och tillbyggnad. Ännu denna vecka håller man dock öppet. På söndag, den 1 november, kl. 12-16 blir det dessutom stort stängningskalas riktat till hela familjen.
– För barnen har vi Skattjakt med Pippi Långstrump (spelad av Petronella Wester) och en drop-in studio där man kan knyta knopar och designa sin egen piratflagga. Flaggorna kommer sedan att ställas ut på stadsbiblioteket. Segelsömmarna kommer och demonstrerar segelsömnad och shantygruppen Rolling Home uppträder. Dessutom har vi utförsäljning, loppmarknad och servering, berättar museichef Hanna Hagmark-Cooper.


Den danska
filmregissören

Lars von Trier och filmproducenten Meta Louise Foldager får Nordiska rådets filmpris 2009 för filmen ”Antichrist”. I motiveringen till valet av årets pristagare skriver juryn bland annat: ”Lars von Triers ”Antichrist” är en vild, visuellt vacker och chockerande våldsam film om sorg, vrede och skuld.”
”Antichrist” hade premiär i Cannes 2009, där den tävlade i huvudklassen och där Charlotte Gainsbourg vann priset för bästa kvinnliga skådespelare. Filmen, som därefter har deltagit på festivaler över hela världen, premiärvisades i Danmark i maj 2009.


Professor
Lauri Karvonen,
sommarålänning i Jomala Önningeby, leder en av de fyra forskargrupper som utsetts till så kallade spetsenheter vid Åbo Akademi för perioden 2010-2014. Lauri Karvonens forskargrupp ägnar sig åt demokratiforskning ur ett medborgarperspektiv. Gruppen var spetsforskningsenhet också under perioden 2006-2009. En internationell expertpanel har berett besluten om satsningarna. Spetsforskningsenheterna har årligen en summa om en miljon euro till sitt förfogande, pengar som kommer från Stiftelsen för Åbo Akademi.


Pablo Picasso-
utställningen
på Ateneum i Helsingfors har redan lockat långt över 70.000 besökare. Utställningen, som öppnades i mitten av september, omfattar närmare 200 verk av Picasso: målningar, skulpturer, grafik och fotografier, skriver FNB.
I söndags firas Picassos 128-årsdag på museet med olika slags program i Picassos anda, bland annat musik, föreläsningar och en kubistisk clown.


Haapavesi Folk
är årets festival 2010
meddelar organisationen Finland Festivals, som valt ut festivalen enligt FNB.
– Haapavesi Folk Music Festival har under sin mer än 20 år långa historia vuxit till en bred, internationell och fördomsfri tillställning där man presenterar folkmusik och andra närliggande stilar, sägs det i motiveringarna.
Festivalen 2010 hålls 1-4 juli.