DELA

Kulturnatt med flower power

Kulturnatten bjöd på någonting för alla smaker, och ålänningarna letade sig ut på stadens gator för att måla, dansa och såklart, se på Emmaus modevisning. (På bilden återanvändnigskonst på Ålands museum.)
Kulturnattens färskaste programpunkt var utanför bio Savoy. Där fick besökarna pröva på modellteckning. En levande modell höll poser i tre minuter innan hon bytte pose.
– Det är för att man ska lära sig snabbskissa, förklarar Heidi Öst som målade av modellen först med tusch och sedan kol.
Man fick också måla andra saker. Alva Dahlblom målade en clown.
– Jag tycker clowner är roliga, säger Alva.
Poängen är att man drar en lapp ur en skål, och det som står på lappen ska man måla.


Bondbruden
Frimärket Bondbruden presenterades även under Kulturnatten. I Ålands museum fick man köpa frimärket, som fanns i många olika förpackningar. Ett kuvert med en stämpel som bara gick att få under kvällen såldes och Gunilla Häggblom säger att det är någonting som filatelister gärna vill ha.
– Stämpeln är det speciella med just den här första försäljningen, säger Gunilla Häggblom.
För den som ville ha mer information om Bondbruden eller traditionella bondbröllop fanns Pär-Olof Jansson på plats. Han berättar gärna om traditionella bröllop och brudkronorna.
– Det tar många timmar att laga en brudkrona, och när folk gifter sig brukar de få behålla sina kronor, säger Pär-Olof Jansson.


PET-flaskor och plastpåsar
Ålands konstförening ordnade för tredje året en tävling för återvinningskonstverk. Årets tema var PET-flaskor och plastpåsar.
– Min favorit är nog näckrosorna, säger Heidi Sjöblom som jobbar med konstutställningen.
Tävlingens deltagare var hemliga för alla tills vinnaren hade utsetts av åskådarna.
– Det är för att ingen ska rösta på sina vänner, säger Heidi Sjöblom.
De som inte ville måla på ett traditionellt sätt kunde leta sig till biblioteket. Utanför bibban fick man måla på asfalten, någonting som Valter Enberg 2 år och Viggo Enberg 4 år tyckte var väldigt roligt.
– Jag målar en fyrkant, säger Viggo.
Vad Valter målar är lite oklart eftersom han är så koncentrerad på sitt verk, men mamma Johanna Enberg säger att det troligtvis är en traktor. Det brukar vara det.
Inne i det fullpackade biblioteket bjöds publiken på stor underhållning av M.A. Nummien och Pedro Hietanen. Numminen varvade humor och musik på sitt säregna sätt, någonting som publiken verkligen uppskattade.


Fullsatt på modevisning och M.A. Numminen
M.A:s låt Perkele drog hem skrattsalvor hos publiken, som fast de var inpackade som sillar verkligen gillade framträdandet.
När kvällen började närma sig 21.00 hade väldigt många letat sig till Emmaus, för att se modevisningen. Modevisningen lockar mer och mer folk varje år. När man är där förstår man varför. Snygga kläder varvat med en underbar koreografi och en härlig show är nog någonting som många ser som en av årets höjdpunkter. Väldiga applåder ekade över parkeringen då publiken bjöds på temat Asien. Framlyfta av Kung Fu Fighting skuttade modellerna runt och karatesparkade till höger och vänster.

Text: JOHAN ORRE
Foto: IAN FALCK