DELA

Kristoffer fotograferade cowboys

Bildjournalisten Kristoffer Hellman, bördig från Jomala, ställer under två veckor i juni ut sitt examensprojekt på Galleri Kontrast i Stockholm.
Så här står det i pressmeddelandet skolan skickat ut:
Under våren har Kristoffer Hellman och hans kurskamrater på Bildjournalistikprogrammet vid Mittuniversitetet i Sundsvall arbetat världen över med individuella projekt på temat ”It´s the economy, stupid”, under handledning av professor John Kimmich och lektor Maria Nilsson, Ph.D., som båda undervisar vid University of Iowa och Mittuniversitetet. Resultatet är en fotoutställning som djupdyker i kölvattnet av det vi alla påverkas av, ekonomi.
Kristoffer Hellmans projekt handlar om cowboykulturen i västra USA. Samtidigt som dagens samhälle är i ständig utveckling arbetar cowboys på samma sätt idag som för hundra år sedan, häst och lasso är fortfarande deras viktigaste redskap. Cowboylivet är hårt och ger dåligt betalt, medellönen ligger på knappt 9000 kr per månad. Trots detta skulle ingen av de cowboys Kristoffer träffade vilja byta yrke. Med hjälp av kameran försökte han ta reda på vad som är yrkets dragningskraft.
– När jag fick uppleva det öppna landskapet från hästryggen förstod jag vad det är som lockar, känslan var obeskrivlig, säger han.
Studenternas arbeten har kunnat följas på bloggen, www.bild11.se, där även projektet kommer att visas i sin helhet efter utställningen. (ke)