DELA

Krister Lumme klar med tredje boken

Krister Lumme är klar med sin tredje självbiografiska roman.
”Mognad”, som han ger ut på eget förlag, utkommer lagom till bokmässan i Göteborg i september. Där skall Lumme också vara på plats.
Krister Lumme inledde sin självbiografiska romansvit om Thomas Tvivlaren med romanen ”Guds lilla barnaskara”, som beskrev hans barnhemsbarndom på Åland.
Boken följdes upp med ”Tvivlaren”, en bok där huvudpersonen går till sjöss och är på väg in i vuxenlivet.


Om mognad
När Nyan träffade Krister Lumme på Mariehamns litteraturdagar i mars berättade han att den nya romanen handlar om en mognadsprocess som tar lång tid eftersom huvudpersonen har ett ”barnhemssyndrom” inbäddat i kroppen. Den nya romanen knyter alltså an till det tema som Lumme behandlat även i sina tidigare böcker.
– Om att inte få uppbackning och förberedelse för vuxenvärlden, sade han.


Nytt livsskede
I den nya romanen skriver Lumme om hur det kan vara att växa upp och ta ansvar för egna barn med barnhemsuppväxten i bagaget.
I baksidestexten till boken berättar författaren att vi nu möter huvudpersonen Thomas Luma i ett nytt skede i livet: ”Han är i tjugoårsåldern och försöker lägga sin hemska barndom bakom sig, men det är inte lätt. Med en ung kvinna och två små barn försöker han få livet att gå ihop. Han kämpar på järnbruket i Oxelösund och som sjöman och söker tröst på krogen. Han lär sig nya läxor och möter nya människor och nya äventyr”.


Fjärde del kommer
För Nyan avslöjar Krister Lumme nu, när den tredje delen i romansviten är klar, att det också skall bli en fjärde och avslutande del. Han berättar att arbetsnamnet är ”Agitatorn” och att boken berättar om hur huvudpersonen får fast mark under fötterna i Mariefred och också blir politiskt aktiv.
– Jag är på gång med den och den skall förhoppningsvis komma ut nästa år.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax