DELA

Konst att torka sig kring munnen med

Numera är det möjligt att torka sig kring munnen med rosor målade av Kjell Ekström eller ett korstygnsbroderi från 1890-talet.
I går anlände 120.000 servetter från fabrikören i Tyskland till Önningebymuseet.
Konstnären och museiinnehavaren Kjell Ekström har länge haft planer på att tillverka servetter med eget tryck.
– I vintras gjorde jag äntligen slag i saken. Jag gick runt i butiker och köpte servetter av olika fabrikörer. De enda som brydde sig om mig då jag tog kontakt var den tyska fabrikören Carl Dietrich. De har varit fantastiska, trots att jag beställt minimantalet.


Broderat
Minimum är kanske litet för en stor, tysk servettfabrikör, men gigantiskt då leveransen på 120.000 servetter anländer till Önningebymuseet. Hälften är Kjell Ekströms privata beställning med rosor han målat.
– Jag har ganska nyligen börjat måla blommor och akvarellen som ligger som grund för servetten är målad i syfte att bli just en servett.
Den andra hälften är en beställning till museishopen på Önningebymuseet. Trycket på de servetterna är ett motiv från en broderad duk av Rosa Danielsson som var i Önningeby sommaren 1890.
– Den blå blomman ligger på grå botten för att det skall se lite finare ut. Det här är inte vanliga servetter utan skall kännas lite lyxigare.
Att trycka servetter är en tämligen svår konst. Det handlar om att få till flera färger på tunt underlag.
– Fabrikören har lyckats bra med trycket, det ser verkligen ut som om motivet är broderat, säger Kjell Ekström.


Litet unikt
Idén har han fått från en museishop i Värmland där servetterna gjort stor succé.
– Dagens museibesökare vill inte köpa med sig hem något stort och skrymmande. Alla har redan skåpen fulla. Men servetter tar inte mycket plats och servetter med innehåll ger anledning till en bra diskussion vid middagen, säger Kjell Ekström som redan är övertygad om att han i framtiden beställer fler servetter.
– En stor del av till exempel Önningebymuseets inkomster kommer från museishopen. Besökarna vill ha med sig något unikt hem.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax