DELA

Kökarbilder väckte många minnen

År 1973 vikarierade filmaren Mikael Wahlberg som lärare på Kökar. Han fäste också sina intryck på bild. I helgen var Mikael åter på Kökar, för att visa sina bilder, berättar Christian Pleijel.
För 36 år sedan%u2026
%u2026är året 1973,
%u2026är vintrarna kalla med mycket isar,
%u2026är det Norrmalmstorgsdrama i Sverige och Carl Gustaf blir kung,
%u2026är m/s Tre Måsar nyinsatt på rutten Långnäs-Sottunga-Kökar.
Mikael Wahlberg arbetar som lärarvikarie för Olof Jansson i Kökar skola. Mikael är 26 år gammal, filmare från Sverige. Han är en av dem som tillsammans med Pär Stolpe gjort filmen ”Pengar som växer” om olyckan med Nestés oljetanker Palva, som gick på grund i Kökars skärgård.
Mikael är en ivrig fotograf. Han tar mest i svartvitt. En del bilder är från Överboda, där han först bor på Hönnäs, andra från Pella i Karlby, där han sedan bor. Han rör sig över hela Kökar och tar allt som allt över ett och halvt tusen bilder.
För 36 år sedan%u2026
%u2026lever Pell Bernt,
%u2026är Agnes Karlman 58 år gammal,
%u2026är Trångsunds Dan bara en glop,
%u2026är min dotter Julina nyfödd.
Mikael fångar allt detta, innerligt, med sin kamera. Man ser att det är kallt när Bernt tar upp skötarna tidigt om morgonen. I Karlbyviken ligger Simmons Pers galeas. Man ser Herbert Eklund tända cigaretten på primuslampan. Man ser Agnes baka hemvete. Man ser Julina i Gunillas famn på Tre Måsar.
Nu%u2026
%u2026har det gått trettontusen dagar sedan dess. Mikael är tillbaks på Kökar och visar sina bilder. Först för skolbarnen, sedan för allmänheten i gymnastiksalen. Det kommer 90 personer och ni kan tro att det väcker minnen. Alla ser att det är Martin och Vivi, alla vet vems föks det är som visas, vems häst och vems båt. Sedan visar Mikael bilderna på Sommarängen för ytterligare 40 personer.
Mikael är lite äldre, lite fårad, lite skäggigare, men entusiasmen och inlevelsen är det inget fel på. Han visar oss 800 (!) av sina bilder. Några är obeskrivligt vackra. Jönn Magnus som ror i snöyran fastnar för alltid i minnet.
Tack Mikael.

CHRISTIAN PLEIJEL


kultur@nyan.ax