DELA

Knutsbodavy på auktion i Helsingfors

Victor Westerholms ”Utsikt från Knustbodabergen” (bilden) och en målning av ett skär i havet av samma konstnär finns med i utbudet vid Hagelstams internationella kvalitetsauktion i Helsingfors den 1 december.
Önningebykolonins grundare, Åbokonstnären Victor Westerholm, målade flera vyer från Knutsbodabergen i Lemland under sina somrar på Åland. Den målning som nu bjuds ut, olja på duk och måtten 51 gånger 90 centimeter, är en av dem.


Vy över byn
Från bergen har konstnären fångat berghällar och tallar i förgrunden och i fonden en del av norra Knutsboda med Knutsbodaviken, numera närmast ett träsk.
Målningen är daterad 1881.
Samma år målade Westerholm också de havsklippor med stenkummel omgivna av fräsande vågor som också finns i decemberauktionens utbud. Målningen, olja på duk, är mindre till formatet än Knutsbodavyn, 36 gånger 58 centimeter.
Utropsprisen för båda målningarna är satta till 12.000 euro.


Privata säljare
Intendent Thomas Luoma vid Hagelstams säger till Nyan att Knutsbodamålningen kommer från en privatperson i Helsingfors och havsklipporna från en privatperson i Åbotrakten.
I katalogen kan man också finna en del andra alster av konstnärer som under någon tid deltog i Önningebykolonin även om motiven, i de flesta fall, inte är från Åland.


Ökat intresse?
På frågan om han tror att den nu pågående utställningen kring Önningebykolonin på Amos Anderssons konstmuseum kommer att öka intresset kan Luoma inte ge något säkert svar. Möjligen kan den ökade offentligheten ha någon inverkan.
– Men det är ju också så att de som brukar vara intresserade av den här typen av konst nog känner till den även annars.
I utbudet finns denna gång också en hel del rysk konst. Intresset från rysk sida att köpa tillbaka konst som hamnat i utlandet har ju varit stort på senare tid. Med finns bland annat arbeten av Repin och Aivazovsky.


”Sista i sin klass”
Auktionens verkligt stora pärla och dragplåster är dock Eero Järnefelts stora oljemålning ”Vid bykstranden” – ett landskap från Savolax – från år 1889.
Enligt Luoma är det kanske det sista verket i denna klass som funnits i privat ägo och det finns ett stort intresse av att få det inköpt till något museum. Senast kunde allmänheten se verket på en utställning på konstcentret Retretti för tio år sedan. Utropspriset på Järnefeltmålningen är satt till 500.000 euro. Auktionens avgjort dyraste objekt.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax