DELA

Kickar av kammarmusik

Aldrig har programmet under konsertserien Katrina varit så högklassigt som det i år, det lovar projektledare Rosi Djupsund.
Ett programblad på 60 sidor skall hjälpa publiken att hitta det bästa av det mesta.
Överlag satsar man från arrangörshåll högt på den pedagogiska biten under konsertserien Katrina. Förutom det digra programbladet, vars omfattning är nytt för i år, har man liksom ifjol programpresentatörer innan konserterna.
– I år är det två mycket kunniga herremän som delar på jobbet. Dels professor emeritus Fabian Dahlström, dels Anders Jansson, stor kammarmusikkännare från Sverige. Upplevelsen för lyssnarna blir bättre om de känner till något om styckena innan de hör dem, säger Rosi Djupsund.


Tema Sibelius
I programbladet finns information om artisterna, om konserterna, om tonsättarna och om programmet i sin helhet. Första konserten är på Kökar på måndag.
– Då spelar Temperakvartetten Sibelius’ Moderato. Temperakvartetten har nyligen gett ut en skiva och fått lysande kritik både i Finland och ute i Europa.
Jubilaren Jean Sibelius är för övrigt tematonsättare för årets konsertserie.


Havsbilder på Åland
Nytt för i år är också att man prövar Missionskyrkan som konsertsal.
– Stråkmusik får en speciell klang i en träbyggnad. Överlag är konsertlokalerna viktiga för konserterna, vi vill att de skall bli helhetsupplevelser som tilltalar alla sinnen.
Mariehamns kyrka, Sjöfartsmuseet, Sunds kyrka och Kvarnbo gästhem är andra lokaler som konserter hålls i.
På fredag kväll uppträder så gott som alla artister under Katrina All Stars Marathon. Fredag kväll avslutas med Olivier Messiaens Kvartett för tidens ände.
– Den berör mig lika starkt varje gång. Kompositören skrev stycket medan han satt i fängelse under Andra världskriget. Jag ryser alltid då jag hör det, säger Rosi Djupsund.
Tidigare på fredag kväll spelar Lasse Karlssons Havsbilder för första gången på Åland.


Publiken har hittat
Artister som Rosi Djupsund gärna nämner extra är till exempel Cecilia Zilliacus, det senaste stjärnskottet bland svenska violinsolister och pianisten Salem Abboud Ashkar.
– För första gången har vi harpa i konsertserien, det är Lily-Marlene Puusepp som spelar. Topi Lehtipuu är just nu Finlands främsta tenor och vi har redan fått många förfrågningar från finskt publikhåll.
Publiken har hittat till konsertserien Katrina, även om stilen är lite annan än den på Rockoff, menar Djupsund.
– Man behöver både ock, både häftigheter och musik att stanna upp inför. Man får kanske färre kickar av kammarmusik, men de håller i gengäld i sig längre, säger Rosi Djupsund.

Text och foto:

karin.erlandsson@nyan.ax