DELA

Katrinas begåvade musiker är här

Ett brett utbud av kammarmusik erbjuds under veckan, både dags- och kvällstid, inom ramen för konsertserie Katrina.
Bland annat två lunchkonserter ordnas, en på torsdag och en på fredag.
– De ska vara lite kortare än kvällskonserterna och räcka ungefär en timme så man kan hinna komma på sin lunchpaus. Man kan ta salladen eller smörgåsen med och samtidigt lyssna på underbar kammarmusik, säger projektledare Rosi Djupsund.
Torsdagens lunchkonsert ordnas i St. Görans kyrka och fredagens i Sjöfartsmuseet.

Pianist av världsklass
På onsdagen ordnas två kvällskonserter som Djupsund tror att kommer att locka många gäster. Cellisten Sennu Laine från Helsingfors och pianisten av världsklass Saleem Abboud Ashkar från Israel uppför bland annat Malinconia av Jean Sibelius och en sonat av Claude Debussy. Laine har sedan år 1997 verkat som solocellist i Staatskapelle Berlin och Ashkar har senast spelat i Konzerthaus-orkestern i Berlin.
Konserten hålls i St Görans kyrka på onsdag klockan 19.00.
– Sennu Laine och Saleem Abboud Ashkar är våra mest långväga gäster, säger Djupsund.
– De är första gången på Åland och det är första gången som de uppträder med en konsert tillsammans i Finland, säger konstnärliga ledaren Tiila Kangas.
I Kvarnbo gästhem i Saltvik spelar kl 22.00 Temperakvartetten med Tina Brännkärr altviolin. Man väntar att det kommer stor publik för att höra verk av Sibelius och Mozart.

Fenomenet Sibelius
Temat för hela konsertserien är Sibelius.
– Det är femtio år sedan Sibelius dog så det, om något, är en anledning att ta fram hans musik, säger Kangas.
Hon säger att konsertserien tar fram musik av kompositörer som påverkats av Sibelius och som Sibelius själv påverkats av.
– Med konserterna vill vi ge en bild på hela fenomenet Sibelius, säger Kangas.
Bland annat framförs musik av den danska tonsättaren Per Nørgård.
– Han är en stor beundrare av Sibelius musik och dessutom fyller Nørgård själv 75 år i år. Nørgård har hållit kontakt med Sibelius via brev och till och med besökt honom i Finland, säger Kangas.

Nattlig konsert
Fyra skickliga musiker spelar stycken komponerade av fransmannen Olivier Messiaen under fredagens sena konsert klockan 23 i St. Görans kyrka. Bland dem spelar Harri Mäki, från Tapiola Simfonietta, klarinett.
– Stycket kommenterar själv sig själv. Det går inte att beskriva i ord. Egentligen har stycket inget att göra med musik utan är mer som en rit, en religiös seremoni, säger Mäki.
För Messiaen själv var den katolska tron mycket central.
– Temat till musiken är taget ur Uppenbarelseboken. Hans musik spelades av fångarna själva under andra världskriget på fångläger. Instrumenten var söndriga och strängar fattades, berättar Mäki.
Hela programmet under konsertserie Katrina hittas på hemsidan www.katrina.ax.

NADINE ASCHAN