DELA

Katrinamusik i privata hem

Privata hem är en utmärkt miljö för kammarmusik. Det konstaterar Tiila Kangas, konstnärlig ledare för konsertserien Katrina.
Nya lokaler för nästa års konsertserie är just två privata hem: Benita Procopés och Arne Selanders Sonckritade villa i Mariehamn och Susanne Erikssons och Kjell Nilssons sommarhem i Geta Hulta. (På bilden Tiila Kangas och projektledare Rosi Djupsund.)
Både Tiila Kangas och konsertseriens projektledare Rosi Djupsund har stora förväntningar inför den nionde konsertserien nästa sommar. Att intresset för att lyssna till kammarmusik i de privata hem som upplåts kommer att bli stort är de övertygade om. Liksom tidigare förläggs också en konsert till Kvarnbo gästhem i Saltvik, en miljö som också tidigare lockat publik.
– Kvarnbo gästhem är ju också det en hemlik miljö, konstaterar Tiila Kangas.


Fina miljöer
S:t Görans kyrka med dess goda akustik har annars blivit en centralpunkt för konsertserien, men konserter kommer också att ges i Finströms kyrka. Rosi Djupsund berättar också att man nu återkommer till Kastelholms slott.
– Det finns så många fina konsertmiljöer på Åland att det är verkligt svårt att välja, säger Tiila Kangas.


Nordgrenmusik
Bland det som kommer att framföras i årets konsertserie, som pågår mellan den 4 och 9 augusti, nämner Tiila Kangas musik av Saltviksfödde Pehr Henrik Nordgren i Kaustby. Hon berättar att Nordgrens tionde stråkkvartett skall uruppföras vid kammarmusikfestivalen i Kaustby i januari, men att Nordgren också skriver på en elfte stråkkvartett för kammarmusikfestivalen i Kuhmo. Vilken musik som blir aktuell med Temperakvartetten på Åland är ännu inte helt klart.
Kangas konstaterar att Nordgren är inne i en aktiv skapande period och betecknar honom som en av de främsta finländska tonsättare som är verksamma just nu.
– Åland betyder också mycket för honom. Att vi för tre år sedan hade honom som tematonsättare i Katrina-serien blev något av en vändpunkt.


Sagobilder
Musik av Nordgren finns med i anknytning till temat för årets musikserie ”Sagobilder och sommardrömmar”. Det handlar om musik som han komponerat till japanska spökberättelser. På samma dröm- och sagotema tema skall det bli musik av bland andra Robert Schumann och Carl Nielsen.
Bland årets artister finns, utöver Temperakvartetten där Tiila Kangas själv spelar med, till exempel Jannica Gustafsson, konstmästare i Sveriges radios symfoniorkester, cellisten Pierre Doumenge från Frankrike och pianisten Annika Palm-Doumenge från Helsingfors, The Helsinki Guitar Duo med Rody van Gemert och Mikko Ikäheimo tillsammans med japanska butodansaren Aki Suzuki, Anni Haapaniemi, solooboist vid Helsingfors stadsorkester, Marianna Shirinyan, armenisk pianist verksam i Danmar samt Tuuli Lindberg, sopran och Eero Palviainen, luta.


Mattsson i februari
Utöver musikserien Katrina blir det tre andra programpunkter under året. Söndagen den 24 februari kommer trio Wellen med cellisten Tomas Nuñez Garcés, välkänd på Åland, att ge en konsert med verk av nyligen framlidne Jack Mattsson.
Det blir en eftermiddagskonsert i Medis festsal i Kursgården i Mariehamn och även musik av Lars Karlsson, Einar Engblom, Robert Schumann, Franz Schubert och Joaquin Turina står på programmet.. Utöver Nuñes ingår i trio Wellen även pianisten Sofia Wikman och violinisten Ingrid Lindblom.
På försommaren hålls sedan följande arrangemang, en konsert med operett- och musikalmelodier samt visor med sångaren Sören Lillkung och pianisten Patrick Wingren.
– Liksom i år skall vi sedan ha en konsert kring allhelgona, men där är programmet ännu inte klart, säger Rosi Djupsund.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax