DELA
Foto: Jonas Edsvik

Kastelholms slott i ny barnbok

Boken ”Ringen” ser dagens ljus lagom till litteraturdagarna.

Berättelsen utspelar sig kring Kastelholms slott under 1600-talet.
Alma Karlsson, Carina Karlsson, Mari Stefansdotter och Matilda Saul har tillsammans gjort boken ”Ringen”. Handlingen kretsar kring den ring som försvann på 1600-talet från Kastelholms slottsområde, och som hittades på 1960-talet i en potatisåker.

– Vi ville göra en faktabok för barn om och kring Kastelholms slott. Småningom hittade berättelsen sin form, säger Carina Karlsson som står för textmaterialet.

Processen med boken inleddes 2009 och både Mari Stefansdotter och Carina Karlsson har parallellt jobbat med andra projekt som delvis smugit sin in i ”Ringen”.

– Vi gjorde till exempel en historik för hästavelsföreningen, och i arbetet med den hittade vi mycket häftig information som inte passade in i historiken. Hästkarlen Aldur Eriksson var just en sådan intressant person som vi istället valde att ta med i ”Ringen”, säger Mari Stefansdotter.

Bokens huvudpersoner är Mats och Ilja. Mats hittar en ring och gömmer den. En dag är ringen försvunnen, och kanske är det häxan som är fängslad i slottet som tagit ringen? Och tänk om Mats bli bestraffad?

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

<”Byline tfn”>