DELA

Kärlekstema på litterär Brändölördag

Lördagen var höstgrå men i biblioteket på Brändö diskuterades ett värmande tema.
”Vad är kärlek” lockade drygt tjugo personer till ett möte med fem inbjudna författare. (På bilden Leo Löthman och Lars Sund.)
Det var fjärde gången som biblioteks- och kulturnämnden i kommunen genomförde litteraturevenemanget ”En vind från havet” och enligt kommunbibliotekarie Åsa Qvarnström, som höll i trådarna för evenemanget, diskuterade man under dagen kärlek ur olika synvinklar.
Leo Löthman höll en kort inledning där han poängterade hur betydelsefullt och aktuellt dagens tema är. Därefter fick Robert Åsbacka ordet.


Bara kärleksromaner
Åsbacka ansåg att alla romaner är kärleksromaner, också sådant som detektivromaner.
– Han gick tillbaka i tiden till romanens begynnelse i det antika Grekland. Fastän Illiaden och Odyssén inte kan sägas vara kärleksromaner, så ligger kärleken som grund för det mesta av det som utspelar sig där, berättar Åsa Qvarnström.
Robert Åsbacka gick sedan över till att berätta om sin egen produktion, och speciellt den kärlek som går som en röd tråd genom romanen ”Orgelbyggaren”.


”Tro, kropp, färdighet”
Kent Danielsson höll ett mycket personligt anförande där han beskrev den kärlek som han själv fått uppleva som liten och allmänt älskad patient på Ålands centralsjukhus. Därefter läste han ett avsnitt ur sin bok ”Balladen om Bel Ols”.
– Danielsson gick sedan över till att ge sin syn på kärleken, bestående av de tre avgörande komponenterna: tro, kropp och färdighet. Han poängterade vikten av berättelser, och vikten av att minnas att alla berättelser är skapelseberättelser. Alla de råa och brutala böcker man läser och de filmer man ser i tv, är också de skapelseberättelser.


Berättelser viktiga
Enligt Åsa Qvarnström blev Birgitta Boucht blev så inspirerad av Kent Danielssons föredrag att hon lade sitt eget manuskript, som hon förberett hemma, åt sidan och höll ett anförande med Kent Danielssons föredrag som utgångspunkt.
– Hon talade om hur livsviktiga berättelserna är, de skrivna, men också de muntliga berättelserna. Därefter presenterade hon sin senaste bok ”Sökord”, som är en samling brev hon givit ut tillsammans med Mariella Lindén och Harriet Clayhills och avslutade med att berätta om sitt givande arbete med skrivarkurser för amatörer.


Kärleksfullt om fåglar
Till mångas förvåning, konstaterar Åsa Qvarnström, höll sig Lars Sund i sitt anförande till hundra procent till kärleken till fjäderfän. Han har skrivit en bok som ännu inte kommit ut, en essäsamling om fågelskådare.
– Han berättade om den märkliga amerikanska fågelskådaren Phoebe Snettinger och fortsatte med att beskriva fågelskådarens egenheter och gick sedan över till att kort presentera några av sina favoritfåglar.


Historier och visor
På kvällen samlades man till en gemensam middag på restaurang Gullvivan. Leo Löthman berättade lika roligt och underhållande som vanligt en historia om en seglats längs Norges västkust. Torbjörn Engman sjöng visor ur sin egen produktion.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: ÅSA QVARNSTRÖM