DELA

Kan du kulturåret?

Kulturåret på Åland har som vanligt varit intensivt med konserter, tavlor och priser.
Nyan har sammanställt några av de viktigaste händelserna och utmanar sina läsare. Vad minns ni?
Svaren finns lägst ner på sidan.


Januari
Konstnären Markus Kåhres farfar var skalden och läraren Georg Kåhre, hans farmor var Inga Kåhre och hans pappa är Jan Kåhre, alla har de bott på Åland. Markus Kåhre är född och uppvuxen i Helsingfors och arbetar sedan 2000 vid Bildkonstakademins skulpturavdelning.
– Jag arbetar med ett slags installationer i min konst som på något sätt har att göra med hur man uppfattar sig själv och rummet man befinner sig i, säger han då han försöker förklara sin konst.
I somras ställde Ålands konstmuseum tillsammans med Amos Anderssons museum ut tio konstnärer som har Ålandsanknytning och Markus Kåhre är en av dem.
I januari fick Kåhre ett av Finlands största konstpris. Vad heter det?


Februari
Det finns gott om unga filmskapare på Åland. Det kunde man konstatera då årets Vera-festival satsade på ung film genom att utlysa en tävling. Ungefär 25 bidrag kom in.
Samtidigt verkar en biograf på Åland vara en omöjlighet. Under året har många förslag nämnts för att Bio Savoy skall kunna bevaras. Vad heter filmklubben som både ordnar Verafestivalerna och kämpar för biografens överlevnad?


Mars
Kk-huset har äntligen, efter åratal av käbbel och diskussioner börjat byggas. En tävling utlyses för namnförslag och 273 förslag lämnas in.
Till förvillelse väljer man samma namn som också är samlingsnamnet för åländsk litteratur.
Vad heter Ålands kultur- och kongresshus?


April
Multikonstnären Sixten Jansson släpper sin skiva ”Gröt i kaffepanna” och har releasekonsert. På skivan finns egenkomponerade låtar som till exempel Sue Balloo och Kongolaisen blues.
Vad heter Sixten Janssons kompband på skivan, ett bandnamn som han i en intervju säger att han alltid velat ha?


Maj
Finlands nationalmuseum i Helsingfors visar upp Åland i utställningen Åland-Ahvenanmaa! Arbetsgruppen strävade efter att visa den åländska identiteten, och bland annat fästingen, forntidens skatter, allmogetraditioner och sjöfarten fanns presenterat.
På en punkt avvek nationalmuseets utställning mot alla andra tidigare utställningar på museet. På vilken punkt var det?


Juni
Åland aktualiserades också i juni då landskapsdagarna firades i Helsingfors. Ungefär 200.000 personer besökte Salutorget där åländska hantverkare, konstnärer och kockar visade sina konster och sålde sina varor.
Vilket år var det som Åland senast stod som värdar för landskapsdagarna?


Juli
Harry Potter har översatts till 63 språk och sålts i 300 miljoner exemplar i hela världen. Den 21 juli gavs den sista boken i serien ut. Förhandsintresset var stort också på Åland och runt 100 böcker var förhandsbokade.
Vad kallas de personer som inte är trollkarlar i böckerna?


Augusti
Ungefär 2000 personer skjutsades med bussar ut till arenan på Andersudde och fick där njuta av högklassig musik framförd av Ålands elit inom klassisk sång.
I ensemblen som uppträdde under kvällen ingick Therese Karlsson, Dan Karlström, Jenny Carlstedt, Christian Juslin, Mikael Fagerholm, Annika Sjölund, Freja Frisk och Frida Jansson. Åke Hillar spelade trumpet och Marcus Boman var kvällens pianist. Dessutom medverkade Mariehamnskvartetten.
Till förmån för vad ordnades konserten?


September
Per-Ove Bolle Högnäs sade upp sig från sitt jobb som etnolog på museibyrån för att på heltid satsa på filmskapande.
Per-Ove Högnäs första film var ”Ro, ro till fiskeskär” från 1992 och handlade om livet på de gamla fiskeplatserna på Kökar. I ”Lång resa till möte” från år 2001 berättade han om sjömän som seglat på Gustaf Eriksons ms Degerö.
En av de mest mest uppmärksammade filmerna i han produktion är ”Den lyckliga kon” där han följer bonden Rune Jansson i hans vardag på Bergö.
Vad handlar den film som hade premiär i mars i år om?


Oktober
5.300 personer såg Stormskärs-Maja under hösten. I huvudrollerna sågs Anders Sims som Janne och Sara Henriksson som Maja. Anni Blomqvist har skrivit böckerna, Åke Lindman har regisserat tv-serien och Jussi Helminen och Martti Puurtinen har gjort musikteaterversionen.
Vem regisserade Stormskärs-Maja då den äntligen spelades på Åland?


November
Stefan Simonsen tar initiativ till en portal för kulturaktiva på Åland.
Idén har varit att skapa en öppen sida som skall var lättillgänglig och där det skall vara gratis att både lägga ut information och att inhämta information.
Det forum som startas för öppen debatt skall till exempel kunna användas om man efter en teaterföreställning vill gå in och direkt ge synpunkter och utbyta åsikter om vad man upplevt.
På vilken webbadress kan man hitta portalen?


December
Anders Wiklöf köper sin hittills dyraste tavla. Eero Järnefelt målade tavlan 1889 med motiv från Savolax. Målningen betraktas som ett av de viktigaste verken inom den finländska konsten.
Klubbpriset steg från 500.000 euro i utrop till 630.000 euro. Till det kommer ytterligare Hagelstams provision som enligt ”listpriset” ligger på 14 procent.
Vad heter tavlan?

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax


Svar:
januari: Ars Fennica
februari: Filmklubben Chaplin
september: Bomarsundskriget
mars: Alandica kultur- och kongress
april: Sixtinska kapellet
maj: Det första språket i utställningen var svenska. Först därefter kom finskan och engelskan.
juni: 1996
juli: mugglare
augusti: Östersjön
september: Bomarsund
oktober: Robert Liewendahl
november: www.kulturportalen.ax
december: Vid bykstranden