DELA

Kampanjfilm mot kärnvapen

– Om inte vi bevittnar och håller koll på kärnvapentransporterna så finns det ingen som gör det.
Åländska Anna-Linnéa Rundberg uttrycker det enkelt i filmen ”Deadly Cargo” som i lördags visades inför en nästan fullsatt salong på filmfestivalen Vera. Filmen placerade sig på delad fjärde plats i omröstningen. (På bilden Anna-Linnea tillsammans med vänner från Skottland på Verafesten.)
Ungefär varannan månad transporteras kärnvapen i hemliga lastbilskonvojer längs allmänna vägar i Storbritannien. De kör genom tätbefolkade områden, men nästan ingen känner till att det är massförstörelsevapen som rullar förbi utanför fönstret. Därför behövs information, menar Anna-Linnéa Rundberg.
För ungefär ett och ett halvt år sedan kläckte Rundberg idén att göra en film som berättar om kärnvapentransporterna i Storbritannien. I maj i fjol började filmarbetet och i december var filmen klar. I lördags var det världspremiär på filmfestivalen Vera och Rundberg som fanns på plats förklarade varför hon tycker det är så viktigt att informera om konvojerna.
– Hur skall man kunna ta beslut om någonting om man inte känner till vad som händer? Vi vill sprida filmen till vanliga människor, främst de som bor längs med rutten som konvojerna kör.


Ultimata hotet
Deadly Cargo är ett passande namn på hennes film. En trafikolycka kan leda till förödande konsekvenser, och även om ingen olycka sker är vapnen som transporteras i allra högsta grad dödliga.
– Vare sig transporterna skulle vara illegala eller inte så anser jag att det är fel. Att använda vapen som inte ser någon skillnad mellan civila och soldater tycker jag är fel och även om man inte använder vapnen så upprätthåller de en viss maktfördelning i världen. De är det ultimata hotet, säger Rundberg.
I Deadly Cargo får vi följa Nuke Watch UK, ett nätverk av människor som genom årtionden har bevakat konvojerna. Rundberg ingår i nätverket som länge protesterat mot konvojerna och informerat allmänheten om riskerna som ett samhälle utsätts för när det har kärnvapen.
Deadly Cargo är ideellt finansierad. Just nu arbetar man med distribution av filmen och tusen kopior har tryckts upp.
– Vi kommer att dela ut den till fredsorganisationer längs med rutten som konvojerna kör och vi siktar på att visa den på fler filmfestivaler, säger Rundberg.
Man hoppas också på att tv skall nappa och visa filmen.

MALIN LUNDBERG