DELA

Kalas för för ur-mariehamnarnas ättlingar

Mariehamn fyller 150 år 2011 och firar med en rad olika evenemang. I Augusti blir det stort kalas i dagarna tre och en av dagarna, den 13 augusti, bjuder man in alla de ättlingar till stadens första inbyggare. (På bilden, från vänster: Folke Wickström, Jerker Örjans och Ingemar Ekman.)
Idén till släktkalaset kommer från Folke Wickström och Jerker Örjans som skriver boken ”Historien om Mariehamn” som skall komma ut under jubileumsåret.
De första inbyggarna bestod av bara 12-13 familjer, totalt omkring 35 personer. Men ättlingarna kan i dag uppgå till flera tusen. Många har flyttat bort och många vet säkert inte ens att de har släktrötter till de första stadsborna.
– De flesta torde i dag vara bosatta i Amerika, många finns i Sverige och en hel del i Finland, säger Jerker Örjans.
Av praktiska skäl kommer ingen att få personlig inbjudan till släktkalaset i sommar men man hoppas ändå att kunna nå så många som möjligt via olika kanaler. Bland annat skall man i artikler i lokalpressen berätta om de första inbyggarna och deras ättlingar fram till 1900-talets början.


Forskare på spåret
För att hjälpa till med att leta upp släkterna har Örjans och Wickström satt släktforskaren Ingemar Ekman på spåret. Ekman arbetar nu med att leta fram uppgifter ur kyrkböcker och andra källor.
– Jag har i dag omkring 400 namn i familjefilen, men det kan bli tio gånger fler, säger Ekman.
När det gäller ättlingar utomlands så har han bland annat kontakter till Swedish Finn Historical Society i Seattle i USA och hoppas få ut information via deras informationskanaler.
Ekman svarar gärna på frågor som gäller ättlingarna till de första stadsborna och kan nås på e-postadressen: ingemar_ekman@hotmail.com eller på telefonnumren 46 8 580 30283 eller 46 76 800 1721.
Wickström och Örjans ser framför sig en tillställning med många deltagare och med många nuvarande mariehamnare som får lyssna till intervjuer med de intressanta personligheter som kan finnas bland ättlingarna till de första inbyggarna i staden.


Kaffe och tårta
Gunnar Jansson, som är ordförande i jubileumskommittén, och Terese Flöjt, som är dess sekreterare, utlovar ett kaffekalas med tårta den 13 augusti som är en lördag. Kalaset hålls möjligen i Stadshusbacken eller i den nya Miramarparken, mellan stadsbiblioteket och Alandica, där också det övriga jubileumsfirandet under augustidagarna skall äga rum.
– Det skall bli ett tillfälle för ättlingarna att både lära känna varandra och dem som bodde i staden 1861. Vi har en unik möjlighet att få kontakt med ättlingarna genom att staden var så liten på den tiden och att den är så ung, säger Gunnar Jansson.
För att få ett grepp om hur många man skall baka tårta till hoppas Terese Flöjt på förhandsanmälningar på e-postadressen info@mariehamn.ax.


Bal i februari
Utöver firandet den 11-13 augusti blir det också andra evenemang under jubileumsåret, bland annat på stadens födelsedag den 21 februari.
– Då blir det bal i stadshuset för 350 inbjudna, säger Gunnar Jansson.Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax