DELA

Julen kom med körsången

Stäng era mobiler och öppna era hjärtan.
Med den uppmaningen inleds Mariehamnskvartettens första julkonsert i Jomala kyrka.
Och med kören kommer julen.
Jomala kyrka är så gott som fullsatt när Mariehamnskvartettens medlemmar skrider fram längs kyrkans gångar.
Årets konserter är litet annorlunda.
Den traditionella julrepertoaren kompletteras med passande musik från olika håll. Kören har till exempel övat in ett block med spirituals av vilka This Little Light Of Mine torde vara den mest kända här. Dirigent är Guy Karlsson.
Det är synd att en stor del av publiken inte kan se hur han kommunicerar med kören med sång, grimaser och stor inlevelse. Om det inte vore för att konserten ordnas i en kyrka skulle man föreslå att någon installerar en bildskärm med kameran riktad på dirigenten tills nästa år. För också Kaj-Gustav Sandholm riktigt lyser av energi och inlevelse när han leder kören och publiken i allsångsnumren.
– Vi tycker inte alls illa om ni slår oss i forte, lovar körens ordförande Kaj Grundström, och publiken tar honom på orden.


Bara att välja
Höjdpunkter?
Det är bara att välja – Christian Juslins Sibelius-paket, fem julsånger med ackompanjemang av en stråkensemble från Kungliga hovkapellet i Stockholm, är varmt och innerligt.
Skönt är det också att höra hur kören lägger sig som en mjuk matta under Sara Kemetters solosång i Stilla Natt.
Kulturministern Britt Lundberg sammanfattar nog vad publiken tycker när hon överräcker en bukett till Kaj Grundström efter konserten:
– Med Mariehamnskvartetten får man en ”garanterat fantastisk start” på julfirandet.
Den som missade kören i lördags får en chans till efter årsskiftet – men på andra sidan Ålands hav. Den 4 januari sjunger Mariehamnskvartetten med gäster i Norrtälje kyrka.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax