DELA

Julen designad och trendig, men unga vill ha gemenskap

– Guld, vitt och glamour tar över julens röda färg
Arkivare Anne Bergman (bilden) på Folkkultursarkivet i Helsingfors noterar många förändringar just nu.
– Men samtidigt betonar de unga gemenskapen som något av det allra viktigaste kring julen.
Om någon trodde att man på Folkkultursarkivet vid Svenska litteratursällskapet i Finland bara sysslade med att samla in traditionsmaterial från forna tider så är det en skev bild.
Folkminnesforskarna sysslar i högsta grad också med dagens samhälle, med vad som hänt de senaste åren, med vad som händer just nu.


Vitt och guld
När jag ringer upp Anne Bergman, som är en av arkivarierna på Folkkultursarkivet, ett par dagar före jul visar det sig att hon har en hel del synpunkter på jultrenderna just nu.
– En sak som jag lagt märke till är att julens röda färg snabbt försvunnit under de senaste 5-10 åren. När vi för tjugo år sedan gick runt i Helsingfors och tittade på julskyltning och fotograferade skyltfönster var den röda färgen ännu dominerande. Nu har den röda mysiga julgubben ersatts av fest och glamour, av vitt och guld.
Här spårar hon också samband med att många av de stora affärskedjorna i dag är internationella och att den reklam man gör måste vara gångbar i många länder och inte kan skräddarsys bara för ett land.
– Den reklam man gör skall passa lika bra i Tyskland som i Finland och då blir det lätt litet utslätat.
Att många restauranger börjat hålla öppet på julafton ser hon också som den del av denna trend mot en annorlunda och mera glamorös jul.


Designat pynt
Men också i hemmen märks trenderna. Att många i dag inte bryr sig om att ha julgran kan bero på att det upplevs som lite jobbigt att ta in en gran. Den barrar dessutom när den skall ut och de gamla traditionella dekorationerna som man haft i granen går inte riktigt ihop med den övriga inredningen.
– Också juldekorationerna håller ju nu på att bli designade och en del av inredningen i övrigt i hemmen och då passar det gamla slitna pyntet kanske inte in, menar Anne Bergman.


Lådorna slås ut
Också julmaten är stadd i förändring. Liksom julpyntet håller maten på att bli trendigare. De traditionella lådorna och lutfisken får ge vika för en modernare festmat.
– Jag skulle tippa att om 10-20 år ser vårt julbord alldeles annorlunda ut, säger Anne Bergman.
Hon pekar i detta sammanhang också på det som hänt med nyårsfirandet.
– Ännu på femtiotalet var den mat man serverade på nyår en upprepning av julens men i dag är det helt andra menyer som gäller för nyårsfesten.


Gemenskap viktig
Men parallellt med allt detta nya så finns det en stark underström som Anne Bergman gärna lyfter fram. Den handlar om den gemenskap som julen också kan ge rum för.
För några år sedan bad Folkkultursarkivet gymnasieelever skriva uppsats om julen och det var intressanta uppsatser man fick in, sammanlagt 329 stycken.
– Det gemensamma i det som eleverna skriver är betoningen på gemenskapen, på umgänget med familjen och släkten kring julen. Däremot nämner inte en enda av uppsatsskrivarna något om vad de fått i julklapp.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax