DELA

John Storgårds till Åland med Sibelius

Helsingfors stadsorkesters konsert i Mariehamn på tisdag domineras av det som är något av orkesterns varumärke: Sibelius. Dirigenten John Storgårds säger till Nyan att orkestern ju är den som i tiden uruppfört alla Sibelius stora verk.
Det är premiär på Åland för denna ärevördiga orkester, grundad redan 1882 och Nordens äldsta professionella symfoniorkester. John Storgårds, chefdirigent sedan hösten 2008, har dock framträtt flera gånger på Åland, senast som violinsolist i konsertserien Katrina i somras. Då tog han sig också en smygtitt på Alandica.
– Jag smög mig in där med violinen i somras för att pröva på akustiken i salen, berättar han.
Det han fann var en akustik som han betecknar som ”ganska typisk för en mångfunktionell sal av det här slaget”. Nu kommer han dock med en full symfoniorkester och säger att det skall bli intressant att se hur klangen blir vid en konsert som bjuder på såväl symfoniska pianissimon som fortissimon.


Tondikt och symfoni
Den spännvidden finns nämligen i de verk av Sibelius som man nu bjuder på: öppningsnumret, tondikten ”Barden”, och andra symfonin. ”Barden”, ett krävande stycke som man inte hör alltför ofta och den andra symfonin, en av hans mest spelade.
Mellan Sibeliusnumren finns Tjajkovskijs ”Rokokovariationer”, som Storgårds beskriver som ”en av de största hitarna för solocellister”. Här får vi höra cellisten Tuomas Lehto.


Ingen Svento-svit
I ett tidigt skede i planeringen fanns Truvor Sventos åländska orkestersvit från 1938 med på konsertprogrammet men det byttes senare ut mot ”Barden”.
– Det skulle ha varit trevligt att ha sviten med eftersom den har en åländsk anknytning men när vi skaffade fram notmaterialet och började känna på sviten märkte vi att den inte riktigt höll, säger Storgårds.
Därför blev ”Barden” öppningsnummer.


Stor orkester
Till Åland kommer Helsingfors stadsorkester från Stockholm där man dagen före ger Mahlers femte symfoni.
– Då är vi hundra i orkestern men på Åland blir vi något färre, kring ett åttiotal musiker, säger Storgårds.


Kaffe med Sibelius
Den som vill lära sig mera om Sibeliusnumren inför konserten har möjlighet att göra det på söndag kl, 14 då kulturföreningen Katrina ordnar ”Kaffe med Sibelius” i Alandicas foajé. Professor Fabian Dahlström skall då berätta om ”Barden” och Sibelius andra symfonin.
Och till tisdagens konsert finns det fortfarande platser kvar.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax