DELA

Jim Morrisons dikter inspirerade unge Felix

Felix Quarnström – ”en fattig studerande, musiker och livsnjutare” – vann årets estradpoesievenemang Poetry Slam.
– Jag är glad att jag deltog, sa han efteråt.
Sju deltagare anmälde sig på plats – fem av dem unga tjejer och killar. Också publiken bestod till största delen av ungdomar.
Roligt, tycker konferencieren Katarina Gäddnäs, som sitter i litteraturföreningens arbetsgrupp tillsammans med två av deltagarna i Poetry Slam-tävlingen Ulf Nyback och unge Kristofer Eriksson.
– Det är lekfullt och opretentiöst att delta i Poetry Slam.
Tre jurygrupper utsågs bland publiken med uppdraget att poängsätta varje dikt direkt efteråt. alla framförde tre dikter var och slutpoängen räknades utifrån alla omgångar.

Högstadietjejer
En av jurygrupperna bestod av högstadietjejer som hade kommit för att stötta två kompisar som deltog i tävlingen. De kände sig hedrade av uppdraget och tog det på största allvar.
– Vi känner ett stort ansvar och funderar noga på poängen, sa Angelica Schåman som går i nian i Övernäs, Wilma Jonsson och Ina Tekkala som går i sjuan i Strandnäs och Moa Clemes som går i åttan i Kyrkby.
Hur är det att bedöma dikter när era kompisar är med? Har de fördel?
– Nej. Det kan till och med vara så att man är hårdare mot dem man känner.

Tänkte delta
Angelica hade själv tänkt delta men backade ur i sista stund. Både hon och Ina skriver dikter och mejlar dem till varandra och till Moa för bedömning.
– Vi diskuterar ganska mycket och lär oss av varandra.
Är det inte lite mossigt att hålla på med poesi?
– Nej, det behöver det inte alls vara, säger Angelica som ska försöka delta nästa år.
Också en av de andra jurygrupperna tog uppdraget på allvar. Gruppen bestod av anställda på Ålands tingsrätt.
– Vi hade ingen aning om att vi skulle utses till jurygrupp. Men det är annorlunda och roligt, tyckte Annika Koskelainen, Maria Thörnroos, Johanna Nyman och Pia Jacobsson.

Unga och en pensionär
Vinnartrion bestod till sist av två unga killar och en pensionär.
Trea blev Simon Blomqvist som beskrev sig som ”en liten parvel på 15 år”. Både han själv och dikterna verkade mognare än åldern lät påskina.
Tvåa blev Doris Ingman, veteran i sådana här sammanhang.
Och segrade gjorde Felix Quarnström från Jomala Torp, lyceist på första året. Han är ganska ny på poesins område, visade det sig.
– För ett par månader sedan hittade jag en bok med dikter som jag köpte, Jim Morrisons Den amerikanska natten. Jag har alltid tyckt om hans lyrik, den är lite speciell.
Så då började du skriva dikter själv?
– Ja. Jag är verkligen nybörjare. Men jag tänkte att jag skulle gå emot Jantelagen och vara med i Poetry Slam. Kanske blir det mera dikter sen, jag har inga planer på att fortsätta men man får väl se hur det går.

Värdigt motstånd
Han tyckte att motståndet han mötte var värdigt. Det sa också Katarina Gäddnäs efterår.
– Kvaliteten var faktiskt bra i år.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax