DELA

Jazztävling bra erfarenhet

Kristian Brink Quartet från Sverige vann tävlingen Young Nordic Jazz Comets. Tävlingen hölls i Mariehamn i helgen och för andra gången deltog ett band från Åland i tävlingen. Bästa solist blev norska Supersonic Rocketships gitarrist.
– De flesta andra som deltar är utbildade musiker eller går i musikhögskola. De är helt enkelt bättre än vi, men vi lär oss mycket, säger Anders Brunnsberg, trummis i åländska Phunky Fish.
Andy Fite, jazzgitarrist och medlem i juryn som utsåg vinnaren, ville lyssna till musik som ”är intelligent, men inte känns intellektuell”.
– I juryn söker vi oss framåt och pratar lite mellan varje band. Jag gör anteckningar, för när alla sju band har spelat minns jag inte vem som spelade vad. Juryarbetet är precis som jazzen improviserat.
Personligen prioriterar Andy Fite kreativitet i musiken.
– Den skall förmedla humor och glädje, ha en direkthet.


Nervositeten släppte
Phunky Fish spelar jazz med starka rockinfluenser.
– Många av oss kommer från rocken, det är klart att det märks i musiken, säger saxofonisten Victor Abrahamsson.
Efter sitt framträdande var de nöjda.
– Jag var nervös först, men det släppte sen. Det brukar vara så, säger Anders Brunnsberg.


Utbyte
Phunky Fish deltog i tävlingen med fyra låtar. Ingen av dem var egenkomponerad med de stod för arrangemangen själva. Fram för allt såg de fram emot att träffa andra tävlande under helgen.
– Att tävlingen ordnas här är perfekt. Det är bra att det kommer så många bra musiker hit, säger basisten Emil Björkbom.
– Det här är fram för allt ett musikaliskt utbyte. Jazzen är inte annars så starkt representerat på Åland, säger Victor Abrahamsson.
En stor del av poängen med att jazz är glädjen att spela tillsammans, menar killarna i Phunky Fish.
– Det är roligt att förverkliga sina roliga idéer och göra lite knäppa grejer ibland, säger gitarristen Christoffer Isaksson.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax