DELA

Jan Arnald avslutade ”Norden i Norden”

När författaren Jan Arnald, känd under pseudonymen Arne Dahl, besökte Mariehamns litteraturdagar i mars utlovade han i en intervju med Nyan åtminstone en kriminalroman till.
I onsdags kväll medverkade han i Nordens instituts serie ”Morden i Norden” och kunde då presentera nya boken, ”11”.
Rikskriminalpolisens avdelning för våldsbrott av internationell art fortsätter alltså att arbeta vidare, åtminstone i denna elfte kriminalroman.
Från början hade Jan Arnald tänkt sig att skriva tio böcker men efter ”Himmelsöga”, som var den tionde, hade han svårt att sätta punkt. Under en längre resa, som förde författaren till till bland annat Kina och Australien inledde han arbetet på det manus som nu föreligger i ”11”, elva i en serie på tio.


Motkrafter
På litteraturdagarna talade Arnald under rubriken ”ondskans motkrafter” och konstaterade i Nyan-intervjun att kriminalromaner är utmärkta om man vill avhandla samhällsfrågor.
– Polisen är ett användbart instrument om man vill ta sig in över allt och se hur det ligger till i samhället, sade han.
På Indigo kunde Jan Arnald tala om den nya boken och sitt författarskap inför en stor publik på ett femtiotal personer. Litteraturvärd för kvällen var Katarina Gäddnäs, väl inläst på Arne Dahl-serien och Jan Arnalds författarskap.


Bra avslutning
Åsa Juslin, direktör på Nordens institut, berättar att kvällen med Jan Arnald var den mest besökta i den fyrdelade serien med nordiska deckarförfattare.
– Det blev en verkligt bra avslutning, säger hon.
I serien har man också presenterat Leena Lehtolainen, från Finland, Yrsa Sigurdardottir, från Island, och Anna Grue, från Danmark.
Från Mariehamn åkte Jan Arnald direkt vidare till bokmässan i Helsingfors.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax