DELA

Jalle och Stig delar med sig av spelglädjen på ny cd

Spelglädje är ordet. De som hört Kumlingepojkarna Jarl Sjölund och Stig Lindfors (bilden) traktera durspel och munspel har knappast undgått att smittas av deras glada musik.
Nu finns den också på en alldeles färsk cd, inspelad hos Torbjörn Engman på Snäckö.
På skivomslaget har Jalle och Stig gjort en innehållsbestämning: ”Glada musikanter på durspel och munspel spelar egna och andras låtar”.
Mest är det faktiskt egen musik. Tolv av de sexton låtar som finns med på skivan är gjorda av Jalle. Stig har också bidragit med två. Genomgående är det folkmusik.
– Det finns mycket olika musik på både munspel och durspel men vi ägnar oss åt folkmusik, säger Stig.


Musikiintresse
Stig är född på Seglinge och Jalle på Kumlinge och båda har sysslat med musik från tidiga år.
Jalle berättar att han redan som liten pojke spelade på pappans durspel. Pappan spelade på danser i byn och småningom efterträdde Jalle honom. Durspelet – som i Finland också kallas tvåradigt dragspel – ansågs inte riktigt modernt längre och byttes snart mot ett dragspel.
Stig lärde sig också spela av sin pappa. Redan som femåring började han traktera pappans munspel och fick småningom ett eget. När han flyttade hemifrån blev det dock ett uppehåll i spelandet på över femtio år.
Hos både Jalle och Stig fanns dock intresset för folkmusik kvar. Stig hade återupptagit sitt munspelande och Jalle bytte dragspelet mot ett durspel.


Spelkompisar
De senaste tre åren har de spelat och trivts tillsammans, på byfester, på Visor så in i Norden på Kumlinge och på spelmansstämman i Önningeby. Stig är bosatt i Sverige men vistas mycket på Seglinge och Jalle är återflyttad till Kumlinge.
Jalles durspel är stämt i G-dur och C-dur och Stig växlar mellan två munspel i samma tonarter. Den som hört duon spela vet att de skapar musik som går bra ihop. Det har också att göra med inlevelsen, det att man strax ser att spelmännen har roligt. Några noter ser man dem inte prassla med.
– Inte blir det någon spelglädje av att stirra på noter. Åtminstone skall man sätta i från sig noterna när man väl lärt sig en låt, säger Stig.


Lågstatusspel
Utöver att de vill förmedla spelglädje är Stig och Jalle också ute efter att ge lite upprättelse åt sina instrument. Munspel och durspel har ju inte alltid varit så i ropet.
– Att de haft låg status beror ju på att de var billiga instrument, överkomliga för bonddrängar, skogshuggare, kolare och sjömän, säger Stig.
Är det kanske så att de betraktas som enkla spel medan de i själva verket är svåra att spela på?
– Just så är det, säger Jalle och berättar om hur han hela tiden upptäcker nya toner, nya spännande kombinationer på sitt durspel.
På skivan, som nu finns i handeln, har man kompstöd av Christina Johansson, på bas, och Hans-Erik Ramström, på gitarr. Annika Sjölund, Jalles dotter, medverkar också med sång.

TEXT OCH FOTO:

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466