DELA
Foto: Stefan Bremer

”Is” streamas på tv i kväll

Operan ”Jää”, bearbetad till finska och baserad på romanen ”Is” av Ulla-Lena Lundberg, går just nu för fulla hus på Nationaloperan i Helsingfors.
I kväll klockan 18.55 kommer en av föreställningarna att streamas live på Yle Arenan.

Den streamas även på OperaVision, de europeiska operahusens plattform för direktuppspelning, och på Operans och Balettens Stage24. Yles inspelning visas även senare under våren på TV och ges i radio.

Operan bygger på Lundbergs Finlandiaprisbelönta roman från 2012. Librettot är skrivet av Juhani Koivisto på basis av romanen.

Den unge prästen Petter flyttar med sin familj till en avlägsen ö och genast efter sin första predikan blir han omtyckt och uppskattad. Prästen och prästhustrun Mona beslutar sig för att stanna kvar på ön med sina barn.

”Petter avlägger sin pastoralexamen, han vigs till kyrkoherde, en bro byggs mellan öarna, livet går vidare och allt är gott och väl. På vintern underlättar isen kontakten mellan öarna och folk besöker varandra. Men isen är bedräglig och Petter är inte tillräckligt försiktig …” skriver Yle i ett pressmeddelande.

Musik: Jaakko Kuusisto, libretto: Juhani Koivisto, regi: Anna Kelo.

I rollerna märks bland andra Ville Rusanen, Marjukka Tepponen, Pekka Strang samt åländska Jenny Carlstedt.

Läs Nyans recension av föreställningen i torsdagens tidning!