DELA

Intermezzokören laddar för jubileumsår

Intermezzokören är en av Ålands aktivaste och mest vitala körer. En kör som vågat sig på allt från gospel, pop och visor till Mozarts Requiem och Mendelssohns Lobgesang. I år fyller kören 20 år och firar med stor konsert i Alandica i höst.
Guy Karlsson var med från start. Då sjöng Intermezzo gospel, något som många fortfarande förknippar kören med. Trots att det gått många år sedan man lämnade gospelrepertoaren.
– Jag kände att jag blev mätt på gospel, förklarar Guy Karlsson.
Men då hade kören också redan hunnit fira en hel del framgångare i den genren.
– Vi hade bland annat gett konsert här på Åland med Cyndee Peters och hon var också med på vår konsertresa till Ungern.
Kören gjorde också en resa England, och till USA där man bland annat sjöng med Johanna Grüssner som då vistades där.


Kursomläggning
Mätt på gospel lade Guy Karlsson sedan om körens kurs och lotsade in den på en repertoar med bland annat visor och pop. Sedan kom han att göra ett uppehåll i sitt dirigentskap på några år och kören leddes då av Lita Gustavsson, Jenny Revali och av Christian Juslin. Med Juslin gjorde man bland annat Mozarts Requiem.
Hösten 2008 var Guy Karlsson tillbaka som dirigent och våren 2009 var kören bland annat med i Mendelssohns Lobgesang, Kaj-Gustav Sandholms projekt för invigningen av Alandica.
Nu skall Intermezzo alltså till att fira 20-årsjubileum och enligt Guy Karlsson sjunger kören i dag något man skulle kunna kalla en normal blandadkörsrepertoar.


Bra stämbalans
Internmezzokören har alltid haft god tillgång på sångare. Också nu räknar man kring femtio medlemmar. Ganska ovanligt är att man har så bra ställt i mansstämmorna, både med tenorer och basar.
Karlsson berömmer körmedlemmarna för att de är både duktiga och ivriga att vara med på övningarna.
– Det märks. Man går framåt både i renhet och klanger.


Till Borgå i mars
Körens ordförande Gunilla Ekqvist berättar att hela året kommer att på något sätt ha anknytning till jubileet.
– Det är med anledning av jubileet som vi reser till Borgå den 19 mars och ger konsert i Borgå domkyrka den 20 mars. Och när vi ger konsert i Jomala kyrka den 24 april blir det också en del smakprov på vad som kommer att ingå i höstens jubileumskonsert.


Alandica i november
Det är den 13 november som Intermezzokören ger sin jubileumskonsert i Alandicas stora sal. Programmet kommer på olika sätt att knyta an till de 20 år som kören funnits. Utöver Guy Karlsson har också Christian Juslin lovat ställa upp som dirigent.
Enligt Gunilla Ekqvist välkomnar man tidigare körmedlemmar att sjunga med.
– Är man med på åtminstone en del av vårens övningar och på övningarna i höst så går det bra att sjunga med i en del av repertoaren på jubileumskonserten, säger hon.
Övar gör Intermezzokören i S:t Mårtensgården måndagkvällar kl 19.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax