DELA

Inspirerade av Källskär

Källskär är välkänt som en inspirerande miljö. Det framgår av den utställning som Britta Gustafsson, Barbro Eriksson (bilden) och Keathy Erikson-Jourdan just nu visar i stadsbiblioteket.
De tre konstnärsvännerna hade möjlighet att vistas på Källskär som landskapets stipendiater i början av juni i år och sysslade med en mängd olika former av konstnärligt skapande. Inspirerade både av naturen och av varandra.
– Det visade sig ju dessutom vara den allra bästa tiden av den här sommaren med massor av sol, säger Britta.
– Ja, det var som en dröm alltsammans, tillägger Barbro.


Även tidigare
Keathy var på resa och kunde inte delta när utställningen presenterades i går, men säkert var hon lika inspirerad av vistelsen ute på Källskär som de övriga. För Barbro var det den första vistelsen på Källskär medan Britta och Keathy varit där en gång tidigare.
Alla tre har de gjort liknande sommarutflykter till andra vackra platser tidigare, bland annat till Sottunga Sälsö.


Inte bara vara
– Vi hade inget krav på oss att producera något på Källskär och vi tänkte att vi bara skulle vara, bara njuta, men sedan jobbade vi ändå hela tiden från nio på morgonen till elva på kvällen, säger Britta.
Barbro berättar att man inspirerade varandra också genom att ge varandra uppdrag för dagen. Som en inspirationskälla nämner både hon och Britta det flödande vita ljuset och de speciella rosa klipporna.


Variationsrikt
Att idéerna verkligen flödade kan man nu se i den variationsrika utställningen. Här finns bland annat collage som Britta gjort som en slags dagbok över hela vistelsen. Hon har också gjort bilder i potatistryck.
Barbro fotograferade mycket och resultatet av det kan man nu se både i fotoförstoringar och som bildspel. Hon har också gjort textil- och brodyrarbeten. Keathy, som bara hade möjlighet att vara med fem dagar på grund av en utställning i Sverige, visar en rad skisser som hon senare skall arbeta vidare med.
– Vi lekte med ord och bilder, njöt av naturen och hade så roligt, säger Britta.
– Med utställningen vill vi redovisa vad vi gjort och visa andra vilket fantastiskt ställe Källskär är och inspirera fler att ansöka om att få vistas där, säger Barbro.
Utställningen i stadsbiblioteket pågår till den 29 september.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

erkki.santamala@nyan.ax