DELA

Hon visar mångsidigt hantverk

Ann Sundberg i Finström Svartsmara är en mångkunnig hantverkare. Det kan man just nu övertyga sig om i den utställning hon håller i kommunbiblioteket i Godby. (På bilden visar Ann Sundberg en av utställningens tennskålar.)
Med på utställningen finns arbeten i tenn och silver, smycken, skinntryck, hemspunnet garn av ull från egna får och av eget odlat lin. Med finns också ett lapparbete och några akvarellskisser från en kroki-kurs.
Ann Sundberg, som länge varit hantverkare på deltid, har sedan i november en ettårig ledighet från sitt jobb på Ålandsbanken för att på heltid ägna sig åt hantverket. Hon säger att hon är mycket tacksam för att hennes arbetsgivare gjort det möjligt för henne att pröva på att vara hantverkare på heltid. Ledigheten sträcker sig fram till sista oktober.


Första egna
Arbeten av Ann Sundberg har man tidigare kunnat se i olika samutställningar som sommarutställningen ”Kryddat” på Eckerö post- och tullhus 2004, och utställningen ”Livets fester” på samma plats år 2006. Just nu har hon också arbeten med på Nordens instituts vandringsutställning form.ax som visas runt om i Norden och som landar i Post- och tullhuset till sommaren. Utställningen i biblioteket i Godby är dock hennes första egna utställning.
Ann Sundberg berättar att hon från unga år var mycket intresserad av textilhantverk. Senare kom andra material med i bilden.
– Vintern 1991-1992 gick jag på trä- och metallinjen i Tosarby och vintern 2004-2005 deltog jag i en metallkurs vid Stockholms folkuniversitet, berättar hon.


Tenn och silver
Det som hon mest ägnat sig åt inom metallsmidet är arbeten i tenn, men också i silver.
– Tennet som material har ju en begränsning i och med att det är så mjukt men fördelen är att det smidda tennet får en vacker och blänkande yta. Ibland kallas ju tennet också för fattigmanssilver, berättar hon.
I utställningen kan man bland annat se skålar av smitt tenn i olika storlekar och en hel del silverarbeten finns också med.
Silver ingår som material i de smycken, bland annat halssmycken, som hon visar. I dessa kan man finna sådant som sötvattenspärlor, granater, onyx och rökkvarts.


Skinntryck
Från fåren hemma i Svartsmara kommer den ull som Ann Sundberg använder och det samma gäller linet som kommer från hennes och maken Åsmunds egna odlingar. På utställningen kan man se beredda fårskinn med skinntryck.
– I fjol gick jag på en kurs i skinntryck med Britt Solberg från Norge som ledare, berättar Ann som ser detta som början på en utvecklingsprocess.
De flesta av skinnen är tryckta med de norska tryckstämplar som användes på kursen, men ett skinn har hon tryckt med svärfar Viking Sundbergs gamla linoleumsnitt med blomstermotiv.
– Nästa steg blir att göra egna tryckstämplar.


Inspiration
Mycket av det som Ann Sundberg gör föds ur en lust att experimentera.
– Det är alltid roligt att testa litet och inspirerande att se vad det sedan blir för resultat när man försöker förverkliga en idé, säger hon.
Utställningen, som hade sin vernissage på måndagen, kan ses i biblioteket till den 3 april.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax