DELA

Hon njuter av att väva

För Maj Lindberg i Mariehamn är vävning en viktig del av livet. I över trettio år har hon vävt aktivt och i allt mer krävande tekniker. Ändå är det bara en hobby, till försäljning väver hon inte. På tisdag har hon vernissage på sin första utställning och visar bland annat vackra sjalar i damastteknik i egna mönster på Galleri Fäktargubben.
Någon yrkesutbildning i vävteknik är Maj Lindberg inte utan är i huvudsak självlärd. Hon berättar att vävintresset tog fart när hon och hennes make i köpte sig ett sommarhus på Vårdö Bergö.
– Jag ville ha hemvävda textilier där för att atmosfären i det gamla huset inte skulle försvinna. Det fanns ju också en del vävda saker i huset när vi tog över det.


Damast
Under de år som gått har hon sedan vävt allt från trasmattor till borddukar, löpare och sjalar och hela tiden sökt nya utmaningar och bland annat intresserat sig för den svåra damasttekniken som kräver speciella vävstolar, men som ger en möjlighet att kombinera olika material, silke, ull och lin, och som också ger möjligheter att väva andra mönster än rutor och ränder.


Egna mönster
Mönstren till det hon väver ritar Maj Lindberg själv men när det gäller teknikerna söker hon gärna förebilder i gamla vävalster som man till exempel kan finna på museer. Att fundera ut hur man burit sig åt för att göra den eller den väven tycker hon är intressant.


Med i nätverk
När det gäller damasten är hon med i en förening med åttio damastvävare i Sverige och också i ett internationellt nätverk. Inom föreningen har hon också deltagit i kurser i medeltida vävtekniker och i utställningen på Fäktargubben visar hon också mönstervävar i de medeltida tekniker som kallas Samitum och Taqueté, dels olika väskor och dels en skinnväst.
Med den svenska damastföreningen har Maj Lindberg även ställt ut några gånger i Sverige och en gång i Tyskland.


Spinner, färgar
Hemma i Mariehamn är flera rum upptagna av Maj Lindbergs vävstolar och när hon inte sysslar med sitt arbetet som lärare i matematik vid Högskolan på Åland sitter hon ofta vid någon av sina vävstolar. Också vid sommarhuset på Bergö har hon vävstolar och där spinner hon också lin som hon själv odlar.
– Helst spinner jag utomhus, nere vid stranden, avslöjar hon.
Men allt lin som hon använder är inte hemspunnet. Det skulle inte räcka till.
– Däremot färgar jag själv allting.
Men varför gör du så mycket, om du inte väver till försäljning?
– Jag gör det för att jag njuter av det, bara för att jag njuter, säger Maj med ett leende.
– Jag tror att det är som att sjunga där njutningen uppstår med tonerna, tillägger hon.
Lite nervöst tycker hon att det är att nu hålla sin första utställning på hemmaplan.
– Det är ju som att visa en del av sig själv, säger hon.
Utställningen på Fäktargubben har vernissage på tisdag kväll, den 8 januari, kl. 18-20 och kan sedan ses fram till den 2 februari.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax