DELA

Hon målar gärna måsfåglar

Sjöbodar och stränder på Simskäla, berg och tallar i Hulta, är ett par av naturmotiven i de akvareller som Gunilla Jansson (bilden) nu visar på Galleri Skarpans i Mariehamn. Måsar och blommor fyller ut motivkretsen.
Simskäla i Vårdö finns naturligt med som den plats där Gunilla Jansson är född och uppvuxen och där hon fortfarande vistas sommartid. Hulta i Sund är den plats där hon nu bor och strövar omkring i naturen på lediga stunder.
Gunilla Jansson har målat länge och gått på kurser både på Åland och i Sverige där hon också bodde ett antal år. Sin första utställning deltog hon i redan i början av sjuttiotalet på Åland men mera aktiv blev hon på nittiotalet i Sverige.


Akvareller
I den utställning som hon nu visar på Galleri Skarpans finns bara akvareller med.
– Jag har nog målat i andra tekniker också men de senaste åren har det mest blivit akvarell. Har man ont om tid så är det behändigt med akvarell, konstaterar hon.
Gunilla Jansson är biblioteks- och kulturchef i Jomala och därför blir det inte så mycket tid över för målandet.
– Man hinner ju inte så mycket och det är inte roligt att vara tvungen att sluta när man väl kommit i gång med målandet, erkänner hon.


Humöret styr
Särskilt naturvyerna i utställningen är detaljerat avbildande medan blommorna och måsbilderna är fångade på ett något friare sätt. Någon särskild stil anser sig Gunilla Jansson inte måla i.
– Det beror mycket på humöret hur det blir men när jag sätter mig ute och målar så blir det ofta avbildande.
Måsarna då, är du fågelintresserad?
– Jag måste erkänna att jag kan mycket litet om fåglar men jag tycker om dem och gillar särskilt att måla vitfåglar eftersom det ger så intressanta skuggor och dagrar.
Utställningen har sin vernissage i kväll, torsdag, kl 18-20 och kan sedan ses i galleriet till den 30 november.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax