DELA

Högg ved i konsthappening på Sergels torg

– Roligt! Jag har inte varit med om något liknande.
Det säger Gunnel Ekelund (bilden) i Mariehamn som deltog i koreografen Dorte Olesens performance på Sergels torg för en vecka sedan.
Hundra kvinnor, alla plus 55, högg ved i tre dagar.
Dorte Olesen, som stod bakom superhappeningen på Sergels torg, har gjort mängder med dansverk där människor med glimten i ögat gör ovanliga saker.
Nu ville hon samla kvinnor, alla över 55, för att i novembermörkret hugga ved, elda och grädda våfflor. Aktiviteten skall småningom också bli en bok.


Ville vara med
Gunnel Ekelund, pensionerad bibliotekarie i Mariehamn, säger att hon läste om det hela i Dagens Nyheter och blev genast intresserad.
– Det där skulle jag vilja vara med om, tänkte jag.
Hon berättar också att hon från tidigare känner till Moderna dansteatern i Stockholm där Olesen är verksam.
Att Olesen ville samla kvinnor över 55 beror på att hon anser att man inte tar vara på den här gruppens kunskaper och krafter, något som Gunnel Ekelund också håller med om.
– Vi var ett hundratal kvinnor, den äldsta 86 år gammal som deltog. Aktiviteten pågick varje dag mellan klockan 12 och 18, berättar hon.


Yxhuggen ekade
Långveden som man fått till skänks sågades först av några deltagare som kunde hantera motorsåg och höggs därefter upp till småved som travades i konstfärdiga travar på torget.
– Vid alla huggkubbar fanns mikrofoner, vilket gjorde att yxhuggen ekade över centrala Stockholm.
Även yxkastning (till måls) ingick i aktiviteterna och man gräddade också våfflor som man bjöd åskådare och förbipasserande på. Många alkisar och uteliggare fans bland dem fick sig några värmande våfflor.
När det hela var över skänkte man bort veden.


”Jätteroligt”
Enligt Gunnel Ekelund blev det en intressant performance som lockade mycket åskådare.
– Det var jätteroligt att få vara med. Tänk bara när man möter någon på färjan hem som frågar vad man gjort i Stockholm och man kan svara: huggit ved på Sergels torg!
– Jag har alltid varit intresserad av sådant som blandar olika kulturformer, tillägger hon.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax